Luister eens...

Het jaar 1492 - Lobith

  • Geschreven door Joke Eikenaar
  • Leestijd 4 minuten
  • 355 x bekeken

Ze zagen er gevaarlijk uit. Om hun krachtige poten zaten metalen hulzen met scherpe sporen, als kleine, dodelijke dolkjes. Ties keek nieuwsgierig mee, over de schouder van een andere toeschouwer. Dus dit was een serieus hanengevecht. Hij had er vaak over gehoord, maar het nog nooit gezien.

Start Het jaar 1492 - Lobith

Vooraf waren de hanen gewogen. Voor een eerlijk gevecht moesten ze ongeveer even zwaar zijn. Ook de sporen waren gecontroleerd. Inmiddels vlogen beide vogels woest op elkaar in en sneeuwde het losse veren. De zwarte haan met blauwe staartveren had al een lelijke wond onder zijn vleugel. Ties keek de kring rond. Mannen schreeuwden met gebalde vuisten aanmoedigingen. ‘Zeg, zoon.’ Iemand legde zijn hand op zijn schouder. ‘Heb jij gewed op een haan? Heb je inleg betaald? Niet? Wegwezen dan!’ De man duwde Ties ruw uit de kring. Even bleef Ties besluiteloos staan. Daarna slofte hij naar de uitbetaler, die de pot met inleggeld beheerde en de winnaars hun deel gaf. Die zat iets verderop en was al bezig voor de volgende ronde. Bij hem was ook iets aan de hand.

‘Hoezo pik je dat niet? Het is goed geld! Eerlijk verdiend!’ brieste een man. ‘De kleur is vreemd,’ antwoordde de uitbetaler. ‘Het gewicht is goed, maar ik vertrouw het niet.’ Hij hield een donkere munt omhoog. ‘Hier in Lobith komen zoveel vreemde munten aan wal! Je kunt ze toch niet allemaal kennen? Al die Hanzekoopmannen uit verre steden, die hier hun tol betalen met geld dat zij nóg verder weg hebben ontvangen… Ga me niet vertellen dat je nooit onbekende munten hebt gezien!’ ‘Ik zal hem op de toetssteen laten vallen,’ klonk de uitbetaler rustig. ‘Als hij niet helder klinkt, accepteer ik hem niet. En als je stennis schopt, haal ik de dobbelmeester erbij. Die zal uitzoeken hoe je aan vals geld komt. En dan mag je hopen dat jij die munt niet zelf gemaakt hebt. Je weet toch wat ze doen met valsmunters? Die worden gekookt in een ketel. In olie.’ ‘Geef maar hier!’ bromde de man. ‘Ik betaal wel met iets anders.’ Bij het hanengevecht klonk gejuich. Er was blijkbaar een overwinnaar.

Geschreven door Joke

Joke Eikenaar is illustrator en schrijfster en woont dichtbij Zwolle. Geschiedenis is haar passie. Met name die van de Lage Landen boeit haar enorm. Voor haar historische romans en verhalen dompelt ze zich met veel liefde onder in uitgebreide research.