“We hadden nogal moeite, om in 1915 een rustig stukje Nederland te vinden, waar we ongehinderd konden wandelen en tekenen. Op menige plaats vreesden we belemmerd te worden door de mobilisatie en wat daar al zo mee samenhangt. Ten slotte zijn we terecht gekomen aan den Gelderschen IJsel en dat heeft ons niet berouwd, want we vonden daar mooie oude steden, vriendelijke dorpen, trotsche kasteelen, fraaie buitens en bovenal een rijke natuur van woud en heuvelen, weilanden, boomgaarden en akkers en stille binnenwateren langs den breeden stroom. “

Zo beschreef Jac. P. Thijsse in 1916 de schoonheid van de IJssel. Bijna honderd jaar later is de IJssel nog steeds één van de mooiste rivieren van Nederland, volgens velen zelfs de allermooiste. Het water, de uiterwaarden, de natuurgebieden en de Hanzesteden vormen een toeristische trekker van formaat. Deze pagina geeft tips en handige informatie om de IJssel ècht te ontdekken. Tijdens een vakantie, dagje uit, of zomaar in het weekend.

IJssellinie

Een onontdekt pareltje in de regio: De IJssellinie. Een NAVO-verdedigingslinie uit de Koude Oorlog tegen de Sovjet-Unie en haar bondgenoten. Kabinetten uit de jaren 50 van de 20e eeuw wilden grote delen aan weerszijden van de IJssel onder water zetten om een onverhoopte opmars van de vijand te vertragen. Tot eind 1990 een zeer groot geheim.

IJsselnatuurtochten

De natuurgebieden en uiterwaarden langs de IJssel zijn geliefd om hun bijzondere flora en fauna. De dijken bieden vooral in de wintermaanden een goed uitzicht op de foeragerende vogels.

Duizenden ganzen zijn dan te gast in het rivierenlandschap. De IJsselflora is al even bijzonder en trekt natuurliefhebbers uit binnen- en buitenland naar natuurgebieden als de Duursche Waarden, Cortenoever en de Vreugderijkerwaard. Een paar nieuwe laarzenpaden en de observatiehutten maken het extra goed mogelijk te genieten van het rijke dieren- en plantenleven.

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft tien mooie locaties langs de IJssel uitgezocht die via een gemarkeerd paadje te bereiken zijn. Op de oever zijn grote zitstenen geplaatst, waarvandaan je een prachtig uitzicht op de rivier hebt.

Staatsbosbeheer werkt aan plannen om natuurgebieden langs de IJssel beter toegankelijk te maken. Dit gebeurd door onder andere nieuwe laarzenpaden aan te leggen en delen van het wandelstreekpad “Hanzestedenpad” te verbeteren. Waar mogelijk zullen ook laarzenpaden met elkaar worden verbonden, maar zover is het nog niet. Met aanleg van een paar nieuwe laarzenpaden is Staatsbosbeheer op de goede weg en kunnen liefhebbers al meer genieten van de unieke IJsselnatuur. De “IJsselnatuurtochten” paden zijn te vinden in Cortenoever (bij Brummen), Rammelwaard (bij Voorst), Vorchterwaarden (bij Vorchten), Duursche Waarden (bij Fortmond), Buitenwaarden Wijhe (bij Wijhe), Tichelgaten Windesheim (bij Windesheim) en Scherenwelle (bij Wilsum).

Landgoed De Haere

Landgoed De Haere tussen Deventer en Olst is een bekende trekpleister langs de IJssel. Het plan ‘Pimp De Haere’ heeft de relatie tussen cultuur en natuur op het landgoed verbeterd. Er is hard gewerkt aan een betere ontvangst en begeleiding van bezoekers en delen van landgoed De Haere zijn in oude glorie hersteld.

Stichting IJssellandschap heeft informatiepanelen geplaatst en er zijn wandelroutes en pichnickplaatsen aangebracht. Op het gazon voor het landhuis is, net als vroeger, een historische zonnewijzer geplaatst. De zonnewijzer bestaat uit twee tijdlijnen van 60 meter, een stijl van ruim zes meter en 25 uurpanelen.

Daarmee is ze één van de grootste in Europa. Wie de toren betreedt, hoort een muzikaal verhaal dat is gemaakt door geluidskunstenaar Andre Manuel uit Diepenheim, is geplaatst in de folly. Het hele verhaal bestaat uit vijftien fragmenten. Wanneer de toren wordt betreden speelt er telkens één automatisch af.

Recreatiekaart 01. De IJssel

Met deze kaart maak je kennis met al wat de rivier De IJssel en de Hanzesteden je te bieden hebben op historisch, cultureel, landschappelijk en artistiek gebied:

  1. Gedetailleerde kaart (schaal 1:50.000) boordevol praktische toeristische informatie
  2. Uitgebreid met het fietsroutenetwerk en het Hanzestedenpad
  3. 13 gemarkeerde wandelroutes en 2 fietsroutes wijzen je de weg door het prachtige rivierenlandschap met uiterwaarden, bossen en natuurreservaten.

Bestel Recreatiekaart de IJssel (via Route.nl)