Luister eens...

Het jaar 1491 - Rijnoever

  • Geschreven door Joke Eikenaar
  • Leestijd 4 minuten
  • 1187 x bekeken

Een vrolijke kinderstem trok Ties’ aandacht. In de wei naast de weg speelde een klein meisje. Naast haar zat een vrouw een koe te melken.

Start Het jaar 1491 - Rijnoever

‘Speelman, mama! Daar is een speelman!’ riep het meisje zodra ze Ties opmerkte. Ze rende op hem af. ‘Kijk eens wat ik heb!’ Ties verwachtte een mooie steen of een dode kikker, maar nee. In haar open hand lag een glimmend zilveren belletje. Een belletje zoals narren op hun muts dragen. ‘Dat is écht mooi,’ zei Ties. ‘Hoe kom je daar nou aan?’ ‘Die is van een ridder gevallen,’ glunderde het meisje. ‘Nee joh, dat kan toch niet?’ verbeterde Ties haar. ‘Ridders dragen geen belletjes.’ ‘Hier wel!’ knikte het meisje. Ties schudde glimlachend zijn hoofd.

‘Babs heeft gelijk,’ mengde de vrouw zich in het gesprek. ‘Eens per jaar komen hier ridders langs met narrenkappen op.’ ‘Je neemt me in de maling?’ ‘Nee, het is echt waar. Deze weg gaat naar Kleef, waar de Zwanenburg staat, het kasteel van de hertog. Eens per jaar komt daar de Broederschap der Gekken samen.’ ‘En dat zijn ridders?’ ‘Meer dan dat! Het is een adellijk gezelschap, waaronder graven, ridders en hertogen. Allen uitgedost met rood-witte narrenkap met belletjes en een zottenstaf.’

‘Maar waarom?’ ‘Nou, dat is me uitgelegd door mijn nichtje. Die is keukenmeid in de Zwanenburg. Kijk, ieder hof heeft zijn narren, dat is bekend. Die narren kunnen ongestraft zeggen en doen wat ze willen. En dat terwijl ieder weldenkend mens zich moet gedragen naar allerlei regels, die bij functie of afkomst horen. De hertog van Kleef vond dat hij in een poppenkast leefde, in plaats van de nar. Dus eenmaal per jaar zetten de edelen hun meningsverschillen, rangen en standen opzij, en zijn ze allemaal gelijk. Gekken, in een omgekeerde wereld.’ ‘Zoals met carnaval?’ Ja. Behalve dan dat dit bloedserieus is, met boetes als een lid een afspraak van deze ridderorde niet nakomt.’ ‘Bloedserieus?’ De vrouw lachte. ‘Ja. Had ik al verteld dat ze ook toernooien houden? Op stokpaardjes?’

Geschreven door Joke

Joke Eikenaar is illustrator en schrijfster en woont dichtbij Zwolle. Geschiedenis is haar passie. Met name die van de Lage Landen boeit haar enorm. Voor haar historische romans en verhalen dompelt ze zich met veel liefde onder in uitgebreide research.