Op bezoek in..

Elburg, Zwolle en Hattem

 • Leestijd 3 minuten
 • 4230 x bekeken

Ga je op bezoek in de Hanzestad Elburg, Zwolle of Hattem? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder.

In de Hanzesteden zijn Gotische trapgevels, oude pakhuizen, rijke handelaarspanden, havens en scheepswerven te zien. Kerkspitsen en stadspoorten torenen fier boven onze kades uit. Was het gisteren dat onze schepen handeldreven met heel Europa? Of was dat rond 1250? Rotterdam en Amsterdam waren nog dorpen, het economische hart van Nederland klopte aan de IJssel en de Zuiderzee. Onze steden waren lid van de Hanze, een machtige handelsunie die Europa verenigde, van Rusland tot Portugal. Maar de tijden zijn veranderd. De handel van vroeger heeft zich verplaatst naar onze terrasjes, restaurants, charmehotels, winkels, fiets-verhuurders, ambachtslieden, artiesten, musea en monumenten. Bekijk hieronder leuke tips in de Hanzesteden Elburg, Zwolle en Hattem.

 1. 6

  Ongerepte middeleeuwen - Elburg

  Elburg is een intact bewaarde vestingstad omringd door een grachtengordel. Op de wallen groeien prachtige bomen en langs het schaakbord van straten staan 250 beschermde monumenten. De schilderachtige vissershaven lag vroeger aan de Zuiderzee. Dompel je zonder tekst en uitleg onder in de middeleeuwen of bezoek het Museum Elburg in het indrukwekkende Agnietenklooster.

 2. 5

  Wat is het vloek voor het schip? - Elburg

  Een vrouw en een kip! De tijd lijkt stil te staan in Elburg, maar middeleeuwse spreuken hebben er allang afgedaan. Ga in de oude vissershaven dus gezellig aan boord van een botter. De traditionele vissersboten worden nagebouwd bij de museumwerf en in juli en augustus kan je meevaren.

 3. 4

  Hanze 2.1 - Zwolle

  In Zwolle is de 21ste eeuw al flink opgeschoten. Chef-kok Jonnie Boer verzet culinaire bakens in het driesterrenrestaurant De Librije, Museum De Fundatie en Museum ANNO serveren je kunst om je vingers bij af te likken. Op het dak van het strenge klassieke paleis blinkt een ei-vormige koepel bekleed met zilveren tegels. De Zwollenaren noemen hun gloednieuwe architectuurwonder het oog of de wolk. Wat denk jij?

 4. 3

  Boeken en balletjes - Zwolle

  Naaste grote modeketens telt Zwolle veel meer bijzondere winkels die je zeker niet wilt missen. Duik bijvoorbeeld de meeste imposante boekhandel van Nederland in opzoek naar leesvoer. Van der Velde in de Broeren wil je zeker niet missen tijdens een bezoek aan Zwolle. Opzoek naar ander voer? Ga dan langs bij het Zwolse Balletjeshuis en proef heerlijke authentieke Zwolse Balletjes.

 5. 2

  Op visite bij Anton Pieck - Hattem

  De molen, de kerktoren en de stadspoort staan midden tussen de velden en landwegen. Een plaatje dat je zo op een koekjesdoos kan afdrukken! Geen wonder dat Anton Pieck hier persoonlijk zijn museum stichtte. Ademt er iets meer nostalgie dan de prenten van de beroemde tekenaar of de stille kasseistegen van Hattem? Jawel, de prenten die Jan Voerman jr. maakte voor de verzamelalbums van koekjesmerk Verkade, roepen het oude Nederland op, en het Voerman Museum huist op hetzelfde adres als het Pieckmuseum. Huur een fiets, rij langs de IJssel en door de bossen van de Veluwe en ontdek peperkoeken landschappen!

 6. 1

  De duivenvanger van Hattem

  In de middeleeuwen ontsnapte de mooiste duif van de burge-meester. ‘Sluit de poorten’, ordonneerden de snuggerste heren van de stad. De duif vloog eroverheen, maar een oud vrouwtje vatte haar bij de veren. ‘Hier, ik hadthum’, riep ze. Zo kwam de stad Hattem aan haar naam, en eeuwen later bakt het Bakkerijmuseum heerlijke Hattemer Duifjes. Beleef en proef de bakkerskunst in het meest veelzijdige bakkerijmuseum van Nederland.