Stedentrips

Wat te doen in Zutphen

  • Leestijd 7 minuten
  • 21945 x bekeken

Hier lees je over:

Meer over Zutphen

Wat te doen in Zutphen? Wij vertellen het je in dit artikel! In de Middeleeuwen stond Zutphen al bekend als een eigenzinnige Hanzestad. Nog steeds ben je in deze stad aan het goede adres als het om originaliteit gaat. In het historische centrum vind je naast vele torens een bijzonder en uniek winkelaanbod. De bijnaam Torenstad Zutphen snap je direct als je hier rondloopt. Naast een paar grote torens die je al van verre ziet en de skyline van de stad vormen, zijn er ook tal van kleinere torens. Lees er alles over!

Ontdek een van de oudste steden
Bekijk de video

Historie van Zutphen

Zutphen is al heel oud. De stad ontstond in de Romeinse tijd als Germaanse nederzetting op een rivierduinencomplex. Inmiddels wonen er al meer dan 1700 jaar continu mensen. De naam van een van de oudste steden van Nederland stamt af van Zuid venne, een rivierduinencomplex tussen drassige weidegrond. In de vroege Middeleeuwen was er de Volksverhuizing, maar Zutphen bleef al die tijd bewoond. Rond 800 werd Zutphen een grafelijk bestuurlijk centrum in het Frankische rijk. Laat in de 9e eeuw werd Zutphen verwoest bij vikingaanvallen. Als antwoord daarop maakte men een ronde ringwal met drie grachten eromheen.

Zutphen: één van de oudste steden van Nederland

Restaurants in Zutphen

Wil je lekker uit eten in Zutphen? Dan zijn er talloze restaurants om uit te kiezen. We lichten er een aantal uit.

  • De Gelaarsde Kat is een knus restaurant met een huiselijke sfeer. Een gezellige bistro met de kwaliteiten van een steakhouse. Waar in het begin de gasten kwamen voor de saté en spare ribs is de keuze nu uitgebreid met gerechten als huisgemaakte zalmlasagne, carpaccio entrecote en lamsvlees. En ja, de spare ribs blijven gewoon op de kaart! Ook de visliefhebber en de vegetariër worden hier niet vergeten.
  • Sultani is een Zuid-Europees/Marokkaans restaurant in Zutphen. Geniet van lunch of diner in een gezellige sfeer, met vlees, vis of vegetarisch. De uitgebreide kaart bevat gerechten voor iedereen, vers bereid in de open keuken.
  • Restaurant Broederenklooster: Klassiek georiënteerde keuken met een moderne twist. De mooiste producten komen uit de directe omgeving en veelal van lokale leveranciers. De chefs, Niels Minkman & Niels van Dooijeweert, hebben allebei een Michelin ster gekookt in het verleden, dit topniveau gaan zij ook zeker nastreven.

Restaurants in Zutphen

Winkelen in Zutphen

Niet alleen de buitenkant van die mooie panden in Zutphen is de moeite waard. Achter veel van die bijzondere gevels gaan unieke winkels, originele giftshops en eigentijdse boetiekjes schuil. Hier vind je altijd wel iets wat een ander niet heeft, want veel grote winkelketens heb je niet in Zutphen.

Sinds 1844 is Van Someren & Ten Bosch gevestigd in Zutphen. Deze boekhandel verkoopt alleen maar boeken, inclusief bijzondere exemplaren. Wees gewaarschuwd: hier vliegen de uren voorbij. Voor echte koffie en aanverwante aankopen ga je naar De Pelikaan.

Kijk ook eens binnen bij Mevrouw Bagijn. Deze unieke winkel biedt een prachtig en eigentijds assortiment op het gebied van tassen, sieraden, serviezen, woonaccessoires en meubelen. Deze winkel is zeker een bezoekje waard!

Bij WAAR kun je terecht voor bijzondere producten, vaak duurzaam geproduceerd. Gave cadeauboeken, mooi gerecycled papier, originele kaarsen en handig keukengerei. Maar ook bekende merken als Tony’s Chocolonely en My Paper Bag ontbreken niet in deze winkel.

Winkelen in Zutphen

Wandelen in Zutphen
Wandelen in Zutphen

Wat te doen in Zutphen? Spot deze bezienswaardigheden!

Voordat we je vertellen wat er allemaal te doen is in Zutphen, nemen we je even mee terug in de tijd. Zutphen is een eeuwenoude Hanzestad en inmiddels al meer dan 1700 jaar bewoond. Dat maakt Zutphen een van de oudste steden van Nederland. Geen verrassing dat Zutphen dan nog altijd bruist van historie en cultuur. Wist je dat de stad meer dan 450 rijksmonumenten telt? Genoeg bezienswaardigheden om te bewonderen dus!

Bezienswaardigheden Zutphen

Om alle 450 monumenten langs te gaan is natuurlijk een beetje te veel van het goede, daarom hebben wij onze favoriete bezienswaardigheden Zutphen voor je op een rijtje gezet. Kenmerkend aan Hanzestad Zutphen is de Berkelpoort. Deze waterpoort is al in de 14e eeuw gebouwd en maakte deel uit van de ommuring van de stad. Tip: bekijk de Berkelpoort van bovenaf met een gids!

Sinds de Vestingwet in 1874 werd aangenomen, is een groot deel van de stadsmuur van Zutphen afgebroken. Maar niet getreurd, er zijn nog een aantal plekken te vinden waar je de muur kunt bewonderen. Vlakbij de Berkelpoort kun je de restanten van de muur twee muurtorens bekijken bij Armenhage. Een unieke bezienswaardigheid Zutphen die de rijke historie van de Hanzestad zichtbaar maakt!

Berkelpoort Zutphen
Berkelpoort Zutphen

Een andere bezienswaardigheid in Zutphen is het Broederenklooster. Dit rijksmonument is afkomstig uit de 13e eeuw en heeft veel van zijn authentieke elementen weten te behouden. Sindskort is een boutique hotel in dit bijzondere gebouw gehuisvest. Dus overnacht je in Zutphen? Dan is dit een unieke accommodatie, waar je kunt verblijven!

Wil je even aan de drukte van de stad ontsnappen, wandel dan door de Hofjes van Zutphen. Deze groene hofjes zijn al sinds de 14e eeuw een belangrijk onderdeel van de Hanzestad en zijn de perfecte plek om even lekker te ontspannen in de buitenlucht. Andere bijzondere bezienswaardigheden in Zutphen zijn de Wijnhuistoren, de Burgerzaal en de St. Walburgiskerk.

Steek de Oude IJsselbrug over en je hebt een mooi uitzicht op de IJsselkade met de witte gevels van statige panden. In de Tichelbeekse waard wandel je een kort rondje van 1,3 km door de natuur, op steenworp afstand van het centrum van Zutphen.

Kunst en cultuur horen bij Zutphen. Wist je dat er in Zutphen een middeleeuwse kettingbibliotheek (de Librije) is waarvan er nog maar twee bestaan op de hele wereld? Ook de Musea Zutphen zijn zeker een bezoek waard. Naast vaste collecties hebben beide musea bijzondere wisseltentoonstellingen, ook deze zomer! Kinderen maak je uiteraard altijd blij met een bezoek aan het Snoepjesmuseum…

Zutphen
Zutphen

Evenementen in Zutphen

Een boerenstreekmarkt, de Sterkste Man Challenge, een opblaasbaar piratenschip. Er is voor iedereen wat te doen op IJsselfestival Zutphen! Chocoladefan? Kom naar deze heerlijke Hanzestad en verlekker je aan demonstraties bonbons maken, koken met chocolade, schilderen met chocolade, chocoladebier proeven, kunstwerken van chocolade en chocolade fondue. Tijdens Sprookjesstad Zutphen is de binnenstad van de Hanzestad net een groot sprookjesboek. Op verschillende plekken in de stad worden namelijk sprookjes van Grimm uitgebeeld. Ontdek wat er nog meer te doen is!

Evenementen in Zutphen

Overnachten in Zutphen

  • Broederenklooster Zutphen: Het voormalige Broederenklooster is één van de oudste en mooiste gebouwen van Zutphen. Een plek om op te gaan in het verleden dat teruggaat tot 1200. Kom tot rust in één van de 15 gastenkamers in het voormalige 13e -eeuwse dormitorium met al het comfort van nu. Inclusief toprestaurant, middeleeuwse wijnkelder en Bierbar!
  • Stadshotel 't Oer: Met een monumentaal pand, modern ingerichte kamers en aandacht voor de gast onderscheidt Stadshotel ‘t Oer zich van de vele franchisehotels die Nederland inmiddels kent. Even tijd voor jezelf, een unieke ervaring op een locatie midden in het historische centrum van Zutphen. Dat is hier mogelijk.
  • B&B Dat Blowerck: heeft een ruime logeergelegenheid voor twee personen met uitzicht op de historische markt van Zutphen. Het sfeervolle appartement bevindt zich op de eerste etage en bestaat uit twee ruime kamers met eigen sanitair. Bij mooi weer wordt het ontbijt in de tuin geserveerd. De B&B is ook zeer geschikt voor een langer, bijvoorbeeld zakelijk verblijf. Verhuur vanaf twee nachten.
  • Bed en sauna: Deze accommodatie beschikt over een heerlijke privéjacuzzi en een ruime privésauna. Je kunt gratis en ongelimiteerd gebruik maken van deze wellnessfaciliteiten bij je overnachting. Daarnaast heb je een eigen ingang, een accommodatie met privéveranda, ruime keuken, mooie badkamer met apart toilet en een ruime slaapkamer.

Bekijk hier meer overnachtingsplekken in Zutphen

Meer weten over Zutphen? Kijk ook op www.inzutphen.nl voor alle informatie.