Stedentrips

Wat te doen in Doesburg

  • Leestijd 8 minuten
  • 16992 x bekeken

Hier lees je over:

  • check

    Historie van Doesburg

  • check

    Culinair genieten in Doesburg

  • check

    Kunst & cultuur in Doesburg

  • check

    Overnachten in Doesburg

Lees meer over Doesburg!

Duizenden jaren geleden een nederzetting op de rivierduinen, sinds de Middeleeuwen een Hanzestad en garnizoensstad en tegenwoordig vooral bekend als mosterdstad. Maar Doesburg heeft veel meer. Juwelen bijvoorbeeld. Het oudste café van Nederland. En verder allerlei cultuurhistorische schatten. Lees hier wat te doen in Doesburg!

Geniet van de kleurrijke Hanzestad
Bekijk de video

● Bewonder de art nouveau en art deco glaskunst en juwelen van René Lalique in het Lalique Museum
● Geniet van Doesburgse mosterdsoep op een gezellig terras
● Proef cultuur en historie tijdens een wandeling door de middeleeuwse straten

In de middeleeuwse straten met prachtige panden komen cultuur en historie samen

Genoeg te doen en te beleven in Doesburg

Als je benieuwd bent naar wat er allemaal te doen is in Doesburg, zit je hier helemaal goed. Doesburg is een van de historierijke Hanzesteden en is de perfecte bestemming voor een dagje uit of een stedentrip in eigen land. Omdat wij jou graag de mooiste plekjes van Doesburg willen laten zien, hebben wij onze tips voor je op een rijtje gezet. Van musea, bezienswaardigheden en cultuur tot evenementen en restaurants: dit wil je zien in Doesburg.

Bezienswaardigheden in Doesburg

Laten we beginnen met de bezienswaardigheden in Doesburg. Op een droge, zonnige dag is het verkennen van alle bezienswaardigheden in de Hanzestad een heerlijke activiteit. Wanneer je het stadscentrum binnenwandelt, ga je even terug in de tijd. Rode luikjes, smalle steegjes en sierlijke koopmanshuizen tekenen de straten van Doesburg. Dit pittoreske centrum geeft je een goed beeld van hoe de stad er in de middeleeuwen uit heeft gezien.

Bezienswaardigheden Doesburg
Bezienswaardigheden Doesburg

Een van de bezienswaardigheden in Doesburg die je moet gaan bezoeken is De Waag. Dit gebouw is afkomstig uit 1478 en heeft als zowel herberg als waag gediend. Leuk feitje: in de herberg kregen arbeiders een deel van hun loon in bier uitbetaald! Tegenwoordig vind je er het Stadsbierhuys, een restaurant met internationale bierkaart. Wandel vervolgens door naar Stadhuis Doesburg, Het Arsenaal en de Martinikerk.

Tijdens je wandeling door de stad valt het je vast op: de muurgedichten. Deze bijzondere werken zijn in 2015 in de Hanzestad onthuld, ter ere van het 777-jarig bestaan van de stad. Neem zeker even de tijd om de poëtische werken te lezen!

Museum hotspots in Doesburg

Kenmerkend aan Hanzestad Doesburg is zijn gevarieerde aanbod aan musea en galerieën. Op een regenachtige of koude dag is er dan ook altijd wat te doen in Doesburg. Er zit gegarandeerd een adresje tussen die de cultuursnuiver in jezelf naar bovenhaalt. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Lalique Museum? René Lalique (1860- 1945) wordt de da Vinci van de juwelen- en glaskunst genoemd. De werken uit de art nouveau en art-deco periode zijn vervuld met symboliek en “geheime” details. Naast de werken van Lalique zijn er ook wisselende bijzondere tentoonstellingen in dit te vinden.

Een ander uniek museum in Doesburg is Het Mosterdmuseum. Vraag je een echte Doesburger wat er te doen is in Doesburg, dan stuurt hij of zij je meteen naar deze plek. In het museum wordt nog op de ouderwetse manier mosterd gemaakt met een ouderwetse houten mosterdstoel en grote molenstenen. Het perfecte souvenir als aandenken aan jouw bezoekje aan Doesburg is natuurlijk een potje mosterd!

Mosterdmuseum Doesburg
Mosterdmuseum Doesburg

Tot slot is museum De Roode Toren een aanrader als we het hebben over alles wat er te doen is in Doesburg. De Hanzestad is trots op dit kleine, maar mooie museum en dat is helemaal terecht. Dit streekmuseum toont een collectie over de geschiedenis van het oude Richterambt Doesborgh (1340), thans ongeveer de gemeente Doesburg en de vroegere gemeenten Angerlo, Hummelo en Keppel. In De Roode Tooren wordt in diverse ruimten aandacht besteed aan onder andere, archeologie, prehistorische zoogdieren, historie, vestinggeschiedenis, handel en ambacht, werkende tabakskerverij uit 1894 en folklore.

Het culturele hart van Doesburg

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Hanzestad Doesburg. Naast de vele musea, wordt hier namelijk elke eerste zondag van de maand Culturele Zondag georganiseerd. Kunstenaars, galeries, podia, musea en andere bijzondere locaties verwelkkomen deze dag het publiek. Op Culturele zondag geniet je van 12 tot 17 uur van kunst, ambachten en cultuur. Bezienswaardigheden in Doesburg genoeg!

Kunst hotspots Doesburg
Kunst hotspots Doesburg

Een andere plek in Doesburg die bruist van cultuur is de Gasthuiskerk. De verbouwde en gerenoveerde kerk werd in de Middeleeuwen gebouwd als hospitaal en is nu een podium met een groot en gevarieerd cultureel aanbod. Denk aan concerten, opera’s, exposities, poëziefestivals, open podia, lezingen, culturele excursies en cabaretvoorstellingen. Check tijdens jouw bezoek aan Doesburg daarom de agenda en wie weet staat er een leuke voorstelling voor je tussen!

Highlight Doesburg: Verrassend Doesburg

Het evenement Verrassend Doesburg is al meer dan 50 jaar het grootste feest van de Hanzestad. Drie dagen lang worden de sfeervolle straten van de stad gevuld met ruim 120 marktkramen en gezelligheid. Je vindt er onder andere instrumentenmakers, kunstenaars, sieradenmakenrs, bierbrouwers en meer. En dat allemaal in combinatie met live muziek . Dit stadsfeest vindt altijd plaats in de tweede volle week van juli. Zet het in je agenda en kom naar dit bruisende evenement in Doesburg!

Restaurants in Doesburg

Een hapje eten in Doesburg met iets te drinken erbij? Dan zijn er meer dan genoeg restaurants om uit te kiezen. We lichten er een aantal uit.

Stadsbierhuys de Waag stamt uit 1478 en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als herberg, café en restaurant in hartje Doesburg. Aan de buitenkant raak je al niet uitgekeken, want het pand is geweldig. Hier moet je gewoon geweest zijn!
Het Arsenaal 1309 is een begrip in Doesburg: een bijzonder gebouw met een rijke historie. Weten hoe de dieren geleefd hebben, weten waar en hoe je groenten geteeld zijn en zo min mogelijk afval produceren, dat is waar het grand café voor staat. Want of je nu bij de flexitariërs, carnivoren of vegetariërs hoort: bij Het Arsenaal 1309 kan iedereen zijn honger of lekkere trek stillen. Het restaurant is zelf een van de beste culinaire groente restaurants uit 40 landen met maar liefst 14 punten in de Gault-Millau gids!
Proeverij de Stadstuin staat voor een hele goede wijnselectie (15 open wijnen per glas verkrijgbaar), uitgebreide keus in speciaalbieren (8 x La Trappe op de tap) en een heerlijke lunch-, diner- en uitgebreide borrelkaart.

Kijk hier voor meer restaurant tips in de Hanzesteden

Arsenaal
Arsenaal

Kunst en cultuur in Doesburg

Houd je van cultuur, dan is Doesburg jouw stad! Deze stad bruist en heeft alles wat je wilt. Al in de Hanzetijd stond Doesburg bekend om zijn mosterd. De ambachtelijke fabriek is nog steeds in bedrijf. Je komt alles te weten over mosterd in het museum dat in de fabriek is gehuisvest. Zoek je een museum in Doesburg, dan kun je naast het Lalique Museum ook terecht in verschillende andere musea.

Het culturele hart van Doesburg, dat is de Gasthuiskerk. De verbouwde en gerenoveerde kerk werd in de Middeleeuwen gebouwd als hospitaal en is nu een podium met een groot en gevarieerd cultureel aanbod. Denk aan concerten, opera’s, exposities, poëziefestivals, open podia, lezingen, culturele excursies en cabaretvoorstellingen.

Grote of Martinikerk Doesburg
Grote of Martinikerk Doesburg

Evenementen in Doesburg

In Doesburg is meer dan genoeg te doen! Straattheater, muziek, dans, dweilorkesten. Het evenement Doesburgse Binnenste Buiten is voor jong en oud en vindt altijd plaats in de tweede volle week van juli. Elke eerste zondag van de maand is het Culturele Zondag in Doesburg. Kunstenaars, galeries, podia, musea en bijzondere locaties openen dan de deuren voor publiek. Tijdens deze dag geniet je van 12.00 tot 17.00 uur van kunst, ambachten en cultuur. Bezienswaardigheden genoeg!

Bekijk hier het evenementen overzicht

Overnachten in Doesburg

Ben je overtuigd om een bezoekje te brengen aan Doesburg?

Stadshotel Doesburg Overnachten op een prachtige plek tussen de rivier en de karakteristieke binnenstad Naast lekker eten en drinken staat gastvrijheid voorop. Kies voor een ontspannen en aangenaam verblijf in dit hotel met restaurant.
B&B Het Rode Pakhuis is gelegen in het historische centrum van Hanzestad Doesburg. De B&B bevindt zich in het 300 jaar oude Rijksmonumentale pakhuis en grenst aan het sfeervolle plein de Vischmarkt.
Bed en breakfast de Oude Wasserij is gelegen in het hart van historisch Doesburg. Ontdek Doesburg vanuit dit monumentale pand aan de singel. Het biedt uitzicht op de stad, gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid.
B&B naar Ineke is een sfeervolle plek gelegen op een rustige locatie aan de gracht in Doesburg. De B&B is van alle gemakken voorzien, een eigen badkamer met luxe regendouche, vloerverwarming en airco en een eigen terras.

Bekijk hier meer overnachtingsplekken in Doesburg