Hanzesteden Fietsroute

Janna neemt je mee langs de Hanzesteden Fietsroute - etappe 5 | Doesburg - Deventer

  • Leestijd 7 minuten
  • 6014 x bekeken

Lees hier over

  • check

    Midden in het groen

  • check

    Route vol verrassingen

  • check

    Levendige Hanzestad Deventer

Meteen naar de route

Deze fietstocht van ruim 50 km neemt je mee van Hanzestad Doesburg, via Hanzestad Zutphen naar Hanzestad Deventer. Janna neemt je mee met deze route en vertelt graag de ins en outs, leuke stops en de verborgen plekjes. Fiets je mee?

Etappe 5: Doesburg – Zutphen – Deventer

Zo gezellig druk als Doesburg ’s avonds was aan het einde van Hanzesteden Fietsroute etappe 4, zo rustig is het de volgende ochtend. Op mijn gemakje fiets ik nog een rondje door het centrum en bewonder de historische panden die er in het zachte ochtendlicht nog sprookjesachtiger uitzien. Dan is het echt tijd om op pad te gaan want ik heb ruim 50 fietskilometers te gaan vandaag.

Net uit de stad, midden in het groen

Mooie kilometers, zo blijkt al snel. Bij de Hoge Linie, de voormalige vestigingswerken die inmiddels door de natuur heroverd zijn, verlaat ik de stad. Ik fiets langs Het Zwarte Schaar. Dit is een oude meander van de IJssel, lees ik op een informatiebordje. Wie mazzel heeft, kan hier zelfs een ijsvogel ontdekken. Die krijg ik niet te zien, maar in het eerste halfuur op de fiets vliegen er wel ooievaars, zwaluwen, aalscholvers en twee valkjes langs het pad. Als ik even stop om een parmantig lopend ooievaarspaar te bekijken, draai ik me om en zie ik in de verte nog net de kerk van Doesburg. Zo dicht bij de stad en toch al midden in de natuur.

“Op elke centimeter van Zutphen kun je een verhaal ontdekken.”

Een route vol verrassingen

Het Zwarte Schaar verruil ik na een paar kilometer voor de IJssel en zo slinger ik langs het water door de weilanden tot ik Bronkhorst bereik. Het plaatsje met nog geen honderd inwoners heeft stadsrechten en is daarmee het kleinste stadje van Nederland. En het is mooi! Ik kijk mijn ogen uit. Kronkelende straatjes voeren me als vanzelf naar de kerk, die omringd wordt door voormalige stadsboerderijen en kleine huisjes. Af en toe een blik omhoog werpen is de moeite waard: de bakstenen gevels zijn prachtig versierd.

Langs de uiterwaarden van de IJssel vervolg ik mijn weg richting Zutphen. Wie zin heeft in een pauze, vindt langs de dijk genoeg fijne picknickplekjes. Of geniet juist even van de rust in de tuin van de St. Willibrorduskerk in Vierakker. Niet voor niets werd de kerk eens verkozen tot de ‘mooiste kerk van Gelderland’. De ligging in het groen, het goed bewaarde, weelderige interieur en de neogotische architectuur maken het een bijzondere kerk. Ik tref twee fietsers op een bankje in de tuin naast de kerk. “We fietsen regelmatig in de buurt, maar hier waren we nog nooit geweest,” vertelt de dame, “Wat een verrassing!”

Zutphen: op elke centimeter een verhaal

Nu is het niet ver meer naar Zutphen. Al een paar kilometer voor de stad zijn de vele torens van de Hanzestad aan de IJssel te zien. Bij de jachthaven fiets ik de stad in en hoor ik de klokken luiden: het is 12 uur. Met een vers broodje van de biologische bakkerij Driekant ga ik op de Houtmarkt zitten. Het is een doordeweekse dag en toch gezellig druk in Zutphen. Daarna slenter ik door de stad. Echt elk straatje dat ik insla, is een voltreffer. De robuuste Bourgonjetoren, de Berkelruïne met bogenbrug over de rivier, de statige panden aan de verschillende marktpleinen: er zijn heel veel de monumenten. Mark Schuitemaker van het VVV Inspiratiepunt Zutphen vat het zo samen: “Op elke centimeter van Zutphen kun je een verhaal ontdekken.” Ondertussen laat hij met de interactieve kaart zien hoe de stad zich heeft ontwikkeld. “Het mooie is: in de oude panden leeft het. Zo huisvest het Broederenklooster bijvoorbeeld een goed restaurant,” vertelt hij. Hij loopt naar een wand met luikjes die eruitzien als de hofjes in Zutphen en opent er een. “Ben je al bij de Oude Bornhof gewest?” Nog niet, dus dat doe ik voordat ik de stad verlaat. Het is een van de mooiste hofjes van Zutphen en een oase van groen en rust midden in de stad. Alleen de poort is al een bezienswaardigheid op zich. Let in Zutphen ook op de muurgedichten: op verschillende plekken in de stad zijn poëtische teksten op gevels geschreven.

Pauze in de uiterwaarden van de IJssel

Ik steek de Oude IJsselbrug over en kan het niet laten nog even het uitzichtplatform aan de andere kant van de IJssel te beklimmen en van de laatste blik op de skyline van Zutphen te genieten. En dan fiets ik weer midden in de natuur. Eerst tussen de weilanden vol bloemetjes, dan een stukje door het bos en ten slotte weer langs de IJssel. De uiterwaarden zijn beschermde natuurgebieden, maar je kunt op heel veel plekken met een klein trapje over het prikkeldraad klimmen om langs de rivier te wandelen. Of even een fietspauze in te lassen. Als ik dat vlak voor Deventer doe, zie ik de rivier traag aan me voorbij stromen. Zwaluwen scheren over het water en hommels zoemen tussen de bloemen. Ik kan nauwelijks geloven dat ik met een paar kilometer alweer in de stad ben.

binnenstad
binnenstad

Levendige Hanzestad aan het water: Deventer

Niet veel later zie ik Deventer al aan de andere kant van de IJssel liggen. Het pontje brengt me naar de overkant. Op de IJsselkade genieten mensen op bankjes of gewoon met bungelende benen op de kaderand van de zon. Dat ga ik straks ook doen: leuk! Maar eerst ga ik nog even de stad in. Via een straatje met kleurrijke huizen en kleine boetiekjes kom ik bij Museum de Waag terecht. Dit is de plek die voor de rijkdom van Deventer heeft gezorgd. “Zie het als een voorloper van de BTW,” vertelt een medewerker van Museum de Waag, “Karren met handelswaren reden aan deze kant naar binnen…” Hij vormt een denkbeeldige boog met zijn handen, “…en betaalden dan hier als de ijkmeesters de gewichts- en inhoudsmaten controleerden.” Je kunt nog restanten van de oude toegangspoorten zien in het gebouw dat nu een museum met wisselende tentoonstellingen en een vaste expositie over de geschiedenis van Deventer is. Na het museumbezoek loop ik richting het hotel. Onderweg vallen me bijzondere details op, zoals het beeld van een melkmeisje op de gevel van de Melksterstraat en een gevelsteen met een spreuk in de Sint Jansstraat. Op de IJsselkade sluit ik de dag af in de avondzon. Morgen verder met Hanzesteden Fietsroute etappe 6, van Deventer via Hattem naar Zwolle.

Hanzerondjes bij etappe 5

Elke Hanzestad die ik aandoe op deze etappe heeft ook haar eigen Hanzerondjes. Een fietsroute of lus die begint in een Hanzestad en daar ook weer eindigt. Klik op de linkjes voor de Hanzerondjes Doesburg, Zutphen en Deventer.

Overnachtingstips

In Deventer zijn genoeg leuke overnachtingsplekken te vinden. Blijf bijvoorbeeld slapen bij Pillows Luxury Boutique Hotel Aan De IJssel. Dit is een luxe designhotel direct gelegen aan de IJssel, met prachtig uitzicht op Deventer. Of blijf slapen in een van de vele B&B's die de stad heeft. Benieuwd naar de leukste overnachtingtips in Deventer? Klik hier.

bord
bord

Openbaar vervoer

Doesburg
Het dichtstbijzijnde treinstation bij Doesburg is Dieren. Dit station bereik je via de spoorlijn Arnhem-Zutphen of Dieren-Apeldoorn. vanaf station Dieren kan je de bus nemen naar Doesburg. Buslijn 26, 27 of 29 brengen je naar Doesburg, stap uit bij de halte Meipoort, Kraakselaan of Koepoortwal.
Zutphen
Zutphen is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De trein stopt praktisch in het centrum van de stad.
Deventer
Deventer is goed bereikbaar met de trein. De stad ligt zeer centraal op de spoorverbindingen tussen Amsterdam/Rotterdam en Oost-Nederland of Duitsland en op de lijn Zwolle- Arnhem/Nijmegen. Vanaf het NS- en busstation is de loopafstand naar het centrum 5 minuten. Ook rijden er bussen vanaf het station die langs de belangrijkste voorzieningen in de gemeente komen.

Kijk voor actuele informatie over vertrektijden en voor het plannen van je reis op www.ns.nl en www.9292.nl.

En kijk wat ik onderweg tegen kwam