Hanzesteden Fietsroute
Janna neemt je mee langs de Hanzesteden Fietsroute - etappe 4 | Nijmegen - Doesburg
- Leestijd 7 minuten
- 6718 x bekeken
Lees hier over
-
Brug over de Waal
-
Groen en geschiedenis in Arnhem
-
Doesburgse mosterd
Deze fietstocht van 50 kilometer neemt je mee van Hanzestad Nijmegen, via Arnhem naar Hanzestad Doesburg. Janna neemt je mee met de Hanzesteden Fietsroute en vertelt graag de ins en outs, leuke stops en de verborgen plekjes. Fiets je mee?
Etappe 4 Nijmegen – Doesburg
Op een zonnige voorjaarsdag begint mijn fietstocht over de Hanzesteden Fietsroute op de Waalkade in Nijmegen. Langs de rivier zijn verschillende kunstwerken te zien. Mijn favoriet is het Labyrinth, een stenen doolhof op de plek waar tot 1881 de oude Waalhaven was. Vanaf hier heb ik een mooi uitzicht op de Snelbinder, een indrukwekkende brug, waar ik zometeen overheen zal fietsen. Leuk detail: de Waal is een van de in totaal vier rivieren, die me vandaag zullen begeleiden. Maar dat realiseer ik me pas als ik 50 kilometer en vele hoogtepunter later Doesburg binnenfiets!
Een indrukwekkende brug over de Waal
Aan de zuidzijde van de brug pik ik de Hanzesteden Fietsroute op. Halverwege de gecombineerde fiets-, voetganger- en spoorbrug sta ik even stil om de skyline van de stad te bewonderen. Tegen de zijkant van een huis lees ik: “als de Waal uit het zicht is stroomt de verbeelding”. Met die woorden laat ik Nijmegen en de Waal achter me. Al snel fiets ik tussen de bloeiende fruitboomgaarden. Aan de rand van het dorpje Elst stap ik af bij streekwinkel De Lingegaerdt. Hier worden boerenkazen, brood, groenten, fruit en nog veel meer producten uit de regio verkocht. Met hun producten en personeelsbeleid willen eigenaren Kees en Carisia ’t Jong de wereld een stukje mooier maken. Hier koop je dus met een dubbel goed gevoel iets lekkers voor onderweg!
"Sowieso sta ik versteld van de hoeveelheid monumenten en prachtige gebouwen in de stad."
Naar het veer over de Nederrijn
Zelf eet ik mijn appeltje in het nabijgelegen Park Lingezegen, een nieuw landschapspark met een rijke historie. Het park ligt vlakbij de limes, de voormalige grens van het Romeinse Rijk. Tijdens de aanleg van het park vonden archeologen vele sporen van bewoning van 2000 jaar geleden. Informatieborden langs de route vertellen je hierover. Langs de rand van het park fiets ik naar Driel. Hier steek ik met een veer de Nederrijn over. Met een grote boog trotseert het kleine veer de gestaag stromende rivier. Ik geniet ondertussen even van de pauze en het uitzicht op het groene landschap.
Hanzerondjes bij etappe 4
Elke Hanzestad die ik aandoe op deze etappe heeft ook haar eigen Hanzerondjes. Een fietsroute of lus die begint in een Hanzestad en daar ook weer eindigt. Klik op de linkjes voor de Hanzerondjes Nijmegen, Maasbommel, Arnhem en Doesburg.
Groen en geschiedenis in Arnhem
Na een paar kilometer ben ik rond lunchtijd in Arnhem. Al snel blijkt dat niet alleen de omgeving, maar ook Arnhem zelf lekker groen is. Zo is het Sonsbeekpark aan de rand van de stad een goede plek voor een fietspauze, maar ook langs de Rijnkade kun je fijn in het gras zitten. Op die laatste plek heb je een goed uitzicht op de John Frostbrug, waarvan de naam verwijst naar de bewogen recente geschiedenis van Arnhem. De brug speelde een cruciale rol in de Slag om Arnhem en staat symbool voor de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. In het museum Airborne at the Bridge, ook op de Rijnkade, kun je meer over de Slag om Arnhem te weten komen. De fietsroute brengt me ten slotte langs het Airborne Memorial voordat ik de stad weer uitfiets.
Langs de uiterwaarden van de IJssel
Aan de rand van Arnhem verruil ik de Nederrijn voor de IJssel, en al snel fiets ik weer midden in het groen. Er volgt een mooi stuk langs de uiterwaarden waar koeien nieuwsgierig opkijken als ik langsfiets. Vlak voor Doesburg is de IJssel verlegd, waardoor een aantal recreatieplassen in de bocht zijn ontstaan. De strandjes van de Lathumse Plas en Rhederlaag zien er in het zonnetje uitnodigend uit, maar de frisse wind in mijn gezicht laat me weten dat het voor een duik toch echt nog te koud is. En bovendien: zie ik daar in de verte al de kerktoren van Doesburg?
“Doesburg, oud stadje, daar aan de IJsselzoom”
Via de sluizen steek ik de Oude IJssel over. Hé, dat was al de vierde rivier van vandaag! Bij de voormalige industriehaven van Doesburg stap ik even af omdat ik iets bijzonders zie: een balustrade van plaatstaal waaruit een tekst geponst is. Het zijn de verzen van het Doesburgse volkslied met daarboven een tijdlijn en de silhouetten van markante gebouwen in de stad. Een groot deel van die gebouwen zal ik daarna herkennen als ik door Doesburg loop, zoals de Martinikerk en de Waag. Sowieso sta ik versteld van de hoeveelheid monumenten en prachtige gebouwen in de stad, alles op loopafstand van elkaar.
Doesburgse mosterd
Ben je in Doesburg, dan moet je natuurlijk Doesburgse mosterd proberen. Dat kan in een van de vele restaurants of cafés in de stad, want bijna overal staat er wel mosterdsoep op de kaart. Of bezoek het Mosterdmuseum, waar nog dagelijks mosterd gemaakt wordt. Timon Houwers leidt me rondt. Hij kocht de fabriek en het museum begin 2021. Interessant detail: hij was toen net afgestudeerd. “Ik was op zoek naar een baan die paste bij mijn studie voedingsmiddelentechnologie. Toen ik zag dat de Mosterdfabriek te koop stond, heb ik niet lang getwijfeld,” vertelt de 26-jarige eigenaar terwijl we langs een muur met mosterdpotjes uit alle windstreken lopen. In het museum staan onder meer molens en afvulapparaten uit vervlogen tijden. “Maar eigenlijk is er aan het proces en recept maar weinig veranderd,” vertelt Timon, “De Doesburgse mosterd die we hierachter in de fabriek maken, smaakt dus ook nog precies hetzelfde als toen.”
Ik ben heel erg benieuwd geworden naar de smaak van de Doesburgse mosterd en bestel bij Stadsbierhuys De Waag mosterdsoep. Lekker pittig! En met het verhaal van Timon in mijn achterhoofd smaakt hij nog beter. Met een omweg via de Koepoortwal, waar op parkeerplaats De Bleek street art met een knipoog naar het Hanzeverleden van Doesburg te zien is, wandel ik naar de IJsselkade. Aan het water geniet ik van de laatste zonnestralen van de dag. Dit was pas de eerste van vijf etappes en ik heb nu al zoveel gezien. Dat belooft wat voor de komende dagen! Morgen verder met Hanzesteden Fietsroute Etappe 5, van Doesburg via Zutphen naar Deventer.
Overnachtingstips Doesburg
Ben je op zoek naar leuke overnachtingstips in Doesburg? Deze tips geven we je graag mee. Blijf bijvoorbeeld slapen in Stadshotel Doesburg, prachtig gelegen tussen de rivier en de karakteristieke binnenstad. Of blijf slapen midden in het centrum bij B&B In De Koepoort. Deze B&B heeft een prachtige ligging in het centrum, met wijds uitzicht op de Koepoortstraat.
Openbaar vervoer
Nijmegen
Nijmegen heeft vijf treinstations: Nijmegen Centraal, Nijmegen Heyendaal, Nijmegen Lent, Nijmegen Goffert en Nijmegen Dukenburg. Vanuit de regio zijn deze stations goed te bereiken. Veel bussen in Nijmegen rijden naar het centrum waar je kunt uitstappen bij halte Plein 1944 en halte Burchtstraat.
Arnhem
Arnhem is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Arnhem heeft vier treinstations: Centraal, Velperpoort, Presikhaaf en Arnhem-Zuid. Vanuit de regio zijn deze stations per stoptrein te bereiken. Per intercity is Arnhem Centraal bereikbaar vanuit Amsterdam (Schiphol), Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Ede-Wageningen, 's-Hertogenbosch, Nijmegen, Zwolle en Keulen. Het Centraal Station van Arnhem bevindt zich op loopafstand van de binnenstad.
Doesburg
Het dichtstbijzijnde treinstation bij Doesburg is Dieren. Dit station bereik je via de spoorlijn Arnhem-Zutphen of Dieren-Apeldoorn. vanaf station Dieren kan je de bus nemen naar Doesburg. Buslijn 26, 27 of 29 brengen je naar Doesburg, je kan uitstappen bij bushalte Meipoort, Kraakselaan of Koepoortwal.
Kijk voor actuele informatie over vertrektijden en voor het plannen van je reis op www.ns.nl en www.9292.nl.
En dit kwam ik onderweg tegen