Kunst & Cultuur

Ontdek de Hanzesteden: eeuwenoude historische steden

  • Leestijd 8 minuten
  • 12521 x bekeken

Voor een rijke geschiedenis en de mooiste historische steden hoef je niet ver te reizen, je vindt ze namelijk gewoon bij jou om de hoek! In het oosten van Nederland vind je 9 Hanzesteden die ver teruggaan in de geschiedenis; tot wel in de middeleeuwen. Nieuwsgierig naar wat deze historische steden zo bijzonder maakt? Lees snel verder!

Op zoek naar de verborgen plekjes in de historische Hanzesteden

Als je op zoek bent naar het échte Nederland, een unieke historische sfeer en de perfecte combinatie van oud én nieuw, dan ben je in de Hanzesteden aan het juiste adres. Elk van deze historische steden heeft zijn eigen charme en een authentieke sfeer die alleen in de Hanzesteden te voelen is. De Hanzesteden waren vroeger machtige handelscentra dankzij het Hanzenetwerk en hun gunstige ligging aan het water. De sporen van dit rijke verleden is terug te vinden in de steden in de vorm van monumentale gebouwen, eeuwenoude koopmanshuizen, stadsmuren en stadspoorten. In de straten van Hanzestad Zwolle vind je bijvoorbeeld het Vrouwenhuis, een 17e eeuwse patriciërswoning waar welgestelde burgers woonden. Maar ook de prachtige herenhuizen in Hanzestad Kampen in de Oudestraat of aan de Thorbeckegracht in Zwolle geven een kijkje terug in het verleden.

Wandel onder de Vischpoort door Hanzestad Elburg in en voel de sfeer van de oude vissersstad. Binnen de grachten van deze nagenoeg vierkante vestingstad proef je dan ook de verse vis in de haven bij Viswinkel en Palingrokerij van Triest. Of duik historisch Harderwijk in en ontdek delen van de oude stadsmuur, compleet met torens. De mix van eeuwenoude monumenten, musea, smakelijke adresjes voor elk budget en mooie boetiekjes maken deze stad de perfecte bestemming voor een weekendje weg. Krijg je geen genoeg van historische steden? Ook in de Hanzesteden Doesburg, Hattem, Deventer, Zutphen en Hasselt waan je je even terug in de tijd, met een vleugje van nu!

Historische Hanzestad Harderwijk
Historische Hanzestad Harderwijk

Ontdek de geheimen van de middeleeuwse steden

Dat de Hanzesteden prachtige middeleeuwse steden zijn met een rijk verleden, valt niet te ontkennen. Tijdens de middeleeuwen ontstond een samenwerkingsverband tussen handelaren en steden; het Hanzenetwerk. De steden die hier bij aangesloten waren, werden daarom Hanzesteden genoemd. Op deze manier probeerden ze samen hun handel te beschermen, uit te breiden en veiliger te reizen. Door dit krachtige stedennetwerk bloeide de economie en heerste er volop bedrijvigheid. Hierdoor kwamen ook schilders, bouwmeesters en dichters naar de steden. Grote meesters uit de kunst vonden bijvoorbeeld in Hattem langs de IJssel hun inspiratie. In dit schilderachtige stadje vind je daarom onder andere het Anton Pieck Museum, dat in het teken staat van de gelijknamige kunstenaar. In Doesburg geeft het Lalique Museum een kijkje in de juwelen- en glaskunst van edelsmid René Lalique.

De historische rijkdom van de Hanzesteden is zowel van binnen en van buiten te bewonderen. Ontdek de historie in een van de vele musea of maak een wandeling door de middeleeuwse binnensteden. In Harderwijk kun je tijdens de Hanzestadswandeling op eigen gelegenheid ontdekken wat er zich eeuwen geleden afspeelde. Of kies voor een stadswandeling met gids bij Het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen, ook een aanrader met kids! Voor een unieke ervaring doe je hier een visproeverij, waarbij er tijdens een culinaire wandeling van 1,5 uur extra aandacht wordt besteedt aan Harderwijk als vissersstad. Uiteraard proef je de lekkerste paling, zalm, makreel, forel en nog veel meer!

En wist je al dat de historische stad Hasselt een pelgrimsroute kent dat onderdeel is van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela? Dat is nog eens een unieke wandeltocht! Maar ook de 70 rijksmonumenten die de stad rijk is zijn zeker het ontdekken waard. Geen zin meer om te wandelen? Een andere manier om de middeleeuwse steden te ontdekken is natuurlijk per boot! Stap in Zutphen in een fluisterboot of in Zwolle op een rondvaartboot. Vaar langs de mooiste gevels, kenmerkende singels en bezienswaardigheden terwijl de schipper je de leukste weetjes en feitjes vertelt over de geschiedenis van Zwolle. TIP: voor de fietsliefhebber is een Hanzeroute de perfecte mogelijkheid om alle 9 authentieke Hanzesteden te bewonderen. Over slingerende dijkjes, vrijliggende fietspaden en langs de uiterwaarden fiets je van Hasselt naar Doesburg. Langs de IJssel en door de natuur is het uitzicht adembenemend en kun je ook nog eens uitrusten op een gezellig terras in een van de Hanzesteden. Moe geworden? Boek dan een heerlijke overnachting in een van de vele hotels of B&B’s!

Hanzestad Hasselt
Hanzestad Hasselt

Hanzesteden: historische vestingsteden in Nederland

In Nederland vind je een heleboel vestingsteden. Maar wist je dat alle Hanzesteden ook vestingsteden zijn? Dat is nog eens uniek! Vestingsteden werden vroeger beschermd door een grote muur, poorten en water rondom ter verdediging van de stad. Daarbij werden ze vaak in stervorm ingericht met als doel de vijanden sneller te kunnen spotten. De steden werden gemoderniseerd, maar veel middeleeuwse gebouwen bleven wel staan. Zo voelt het in Zutphen alsof je de geschiedenis instapt, met haar stervormige stadsvorm, de Berkelpoort en delen van de stadsmuur. Een typische vestingstad in Nederland! Een uniek monument in vestingstad Zwolle is de Sassenpoort, wat bijzonder is om de drie middeleeuwse mezekouwen boven de poortdeuren. Deze vierkante werpgaten werden geopend wanneer de vijand de stad probeerde binnen te komen en kokende olie of pek over de aanvaller gegoten. Vandaag de dag is de Sassenpoort open voor rondleidingen, dus sla dit zeker niet over tijdens een bezoek aan historisch Zwolle!

Maak tijdens een weekendje weg naar Zwolle ook absoluut een uitstapje naar Hanzestad Kampen. Pak de auto of reis door een van de oudste landschappen van Nederland over de kortste spoorlijn van Nederland: het Kamperlijntje. Dit traject brengt je in slechts 10 minuten van Zwolle naar Kampen. Het oude stadscentrum van Kampen heeft maar liefst drie bewaard gebleven stadspoorten, de een nog mooier dan de ander. Vind ze allemaal en laat je verwonderen!

Sassenpoort Zwolle
Sassenpoort Zwolle

De mooiste historische steden in Nederland, dicht bij huis

In Nederland is het absoluut de moeite waard om op zoek te gaan naar de mooiste historische steden. Misschien dat je hier in eerst instantie aan de grote bekende steden als Utrecht, Leiden of Delft denkt, maar wat dacht je van de wat meer onontdekte prachtige parels in het oosten? Struinen door de mooiste middeleeuwse steegjes in plaats van overvolle straten, schattige boetiekjes in plaats van grote winkelketens en op zoek naar de verborgen verhalen van eeuwenoude monumenten. Op ontdekkingstocht door de mooie Hanzesteden is fascinerend! Deze bijzondere historische steden in Nederland hebben veel charme en zijn echte must-see bestemmingen.

In Doesburg vind je vele pleintjes met kleurrijke gevels en maar liefst 150 monumenten. Maar ook het oudste restaurant van Nederland uit de Hanzetijd vind je hier. Stadsbierhuys de Waag stamt uit 1478 en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als herberg, café en restaurant. Vergeet daarbij ook niet een lekker potje echte Doesburgse mosterd mee te nemen naar huis! Hanzestad Zutphen wordt ook wel de Torenstad genoemd, dankzij haar hoge torens die die skyline van de stad vormen. Ga het uitzicht maar eens bewonderen vanaf de rechtbank aan de Martinetsingel. Of aan de overkant van de IJssel vanuit wijk De Hoven. Vergeet je camera niet mee te nemen voor de mooiste kiekjes!

In Hasselt waan je je in Klein Amsterdam door haar vele grachten, bruggen en grachtenpanden. Zelfs de grachten hebben dezelfde naam als die in Amsterdam! Ook in Kampen speelt sinds de middeleeuwen water een grote rol. Een bezoek aan deze mooie historische stad is dan ook niet compleet zonder de Kamper Kogge te hebben gezien. Dit middeleeuwse schip is nagebouwd uit 1340 en ligt aan de Koggewerf. Ook fan van water en boten? Sail Kampen is een maritiem evenement dat één keer drie (en soms vier) jaar, duizenden liefhebbers naar de stad trekt! Van luxe zeiljachten tot boten van de middeleeuwse zeevaarders... hier moet je gewoon eens geweest zijn!

Stadsbierhuys de Waag in Doesburg
Stadsbierhuys de Waag in Doesburg

Zoveel te beleven in deze leuke historische steden in Nederland

Naast dat je in de historische Hanzesteden struikelt over de historische monumenten, valt er ook veel te doen en te beleven. Denk bij leuke historische steden in Nederland ook vooral eens aan de bruisende Hanzesteden Zwolle, Deventer of Harderwijk. Deventer is namelijk dé evenementenstad van Nederland waar jaarlijks in de kleurrijke Walstraat het Dickensfestijn tot leven komt. Maar ook in Zwolle vind je het hele jaar door evenementen. Zo ook het Bevrijdingsfestival op 5 mei of het Bockbierfestival in het najaar. Deze van oudsher introductie van dit donkere bier gaat gepaard met live muziek en hapjes bij diverse cafés nadat het eerste vat op de wal is gehesen en is aangeslagen bij het Beugeltje. Ook leuk voor de kids, want zij kunnen mee op de huifkar om de biervaten vervolgens rond te brengen bij de cafés door heel Zwolle! In Harderwijk vind je een perfecte mix van hippe strandpaviljoens en musea. Maar ook op culinair gebied kom je hier niet tekort. Laat je smaakpapillen verwennen bij Michelinrestaurant 't Nonnetje of zoek een goed visrestaurant aan de boulevard. Voor ieder wat wils!

Sail Kampen
Sail Kampen