Stedentrips

Een weekendje weg naar de Hanzesteden

  • Leestijd 7 minuten
  • 8134 x bekeken

Ben je op zoek naar een leuke bestemming voor je weekendje weg? Ga dan op ontdekkingstocht door de Hanzesteden. Deze negen parels bieden álles wat je nodig hebt: een eeuwenoude geschiedenis, culinaire hoogstandjes en nuchtere gastvrijheid. Lees snel waarom jij hier geweest moet zijn!

Er zijn vele redenen waarom de Hanzesteden perfect zijn om even een paar dagen te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Wanneer je even weg bent in deze historische steden begrijp je goed waarom er vele bezoekers graag terugkeren. De combinatie van middeleeuwse bouwwerken, gezellige terrasjes en de unieke grachten zorgen ervoor dat jij je zeker gaat thuis voelen tijdens je weekendje weg.

Exclusief eten tijdens je nachtje weg in Zwolle

Sassenpoort
Sassenpoort

De hippe Hanzestad Zwolle zal je versteld doen staan tijdens je weekendje weg. Overdag kun je ideaal shoppen bij de knusse boetieks of varen door de grachten. Op zoek naar een origineel uitje? Ga suppen door de stervormige gracht van Zwolle. Vergeet onderweg niet te stoppen bij de 14e eeuwse Sassenpoort. Sla ook zeker het nabijgelegen Museum de Fundatie niet over, bewonder dit iconische gebouw met toffe exposities van buiten- én binnenuit.

Sluit de dag af in het beroemde sterrenrestaurant de Librije, waar je ook een bijzonder nachtje weg kan boeken. Voor wie het budget niet heeft voor dit exclusieve restaurant zijn er tal van andere betaalbare opties, van brasseries tot de bijzondere In den Hoofdwacht op de grote Markt. Vanuit deze wijnbar heb je uitzicht op het welbekende beeld de ‘Glazen Engel’. De Grote Markt is bovendien de locatie voor de wekelijkse warenmarkt.

TIP: Heb je slechts een dag de tijd om deze geweldige stad te ontdekken? Lees dan onze tips voor Zwolle zodat je niks mist!

Even weg naar schilderachtig Hattem

Dijkpoort
Dijkpoort

Vanuit de Hanzestad Zwolle is een leuk uitje naar twee andere Hanzesteden Hattem of Kampen zó gemaakt. Huur een fiets en ontdek de schilderachtige Hanzestad Hattem. De uitstekende ligging van Hattem zorgt ervoor dat je gemakkelijk de Veluwe met de IJssel combineert. Dat is nou precies de reden waarom de beroemde Jan Voerman hier graag schilderde. Het is ook zeker de moeite waard om een uitje naar het Voerman Museum in Hattem te plannen. Het knusse Hattem staat ook bekend om evenementen als het tweejaarlijkse Chocoladefestival. Tip: bezoek Bonbonatelier A3, nabij de historische Dijkpoort. Of je nu een nachtje of een paar dagen naar Hanzestad Hattem gaat, je zal je geen moment vervelen.

Bijzonder uitje: eeuwenoude ambachten in Kampen

IJsselkade
IJsselkade

Hetzelfde geldt uiteraard voor de bruisende Hanzestad Kampen. Laat je fascineren door de skyline van Kampen met haar historische panden, kerken en de Stadsbrug met gouden wielen. Dit voorspelt veel goeds! In het middeleeuwse Kampen tref je zelfs nog een ambachtelijke sigarenfabriek, waarvan er vroeger wel honderd waren. De ambachtelijke bedrijvigheid uit zich ook in de smederij en bierbrouwerij van Kampen.

Tijdens je weekendje weg in de Hanzestad Kampen kom je veel te weten over de indrukwekkende geschiedenis. Een bezoekje aan het bruine café de Stomme van Campen resulteert in lokale gezelligheid tot in de late uurtjes. Ook een nachtje weg met kinderen is ideaal in Kampen, ga bijvoorbeeld boten spotten aan de lange kade en leef je uit in het gloednieuwe Zwembad de Steur.

Tips weekendje weg: Hanzestad Harderwijk

Vischpoortbrug
Vischpoortbrug

Hou je van rust tijdens je weekendje weg? Ga dan fietsen of wandelen op de Veluwe. Een verblijf in de Hanzesteden Harderwijk of Elburg is dan de perfecte uitvalsbasis. Na een lange tocht door de bossen van de Veluwe kan je perfect relaxen aan het strand van Harderwijk, bijvoorbeeld bij de hippe strandtent Walhalla. En dát op slechts twee minuten lopen vanuit de historische binnenstad! Tijdens je nachtje weg in Hanzestad Harderwijk is er veel keuze qua culinaire opties. Je vindt ze op de Vischmarkt - de culinaire hotspot - maar ook in de vele gezellige omliggende straatjes. Maak bovendien een leuk en ontspannen uitje naar Sauna- en Wellnessresort de Zwaluwhoeve nabij Hanzestad Harderwijk. Hierdoor kom je helemaal uitgerust terug van je weekendje weg.

Leuk nachtje weg naar Elburg

Haven van Elburg
Haven van Elburg

De nabijgelegen Hanzestad Elburg leent zich ook uitstekend voor een bijzondere nachtje of weekendje weg. Je komt deze voormalige vissersstad binnen door de markante Vischpoort. Loop verder door de pittoreske steegjes en spot vestingwallen, kazematten en het eeuwenoude klooster. In Museum Elburg kom je alles te weten over de imposante historie van deze Hanzestad. Waterliefhebbers opgelet, het is hier mogelijk om met een traditionele Botter mee te varen. Op het aangrenzende Veluwemeer kan je tevens een kano of kajak huren, windsurfen en uiteraard zwemmen. Ga tijdens je weekendje weg overheerlijk eten in de Zilverzoen of 't Olde Regthuys, waar vroeger recht werd gesproken. Je leest het al, Hanzestad Elburg is een goede tip voor een weekendje weg in Nederland.

Weekendje weg naar ‘klein Amsterdam’: Hasselt!

Historisch Hasselt
Historisch Hasselt

Aan het Zwarte Water, iets noordelijker van Zwolle, vind je Hanzestad Hasselt. Wist je dat Hasselt een heus bedevaartsoord is? Hier komen namelijk twee pelgrimsroutes samen: het Jabikspaad uit Friesland en het Jacobspad uit Groningen. Als je even weg bent in Hasselt zal je zien dat het een echte waterstad is. Hanzestad Hasselt ligt aan het Zwarte Water maar er zijn ook tal van grachten. Hierdoor wordt het ook wel ‘klein Amsterdam’ genoemd. De ligging van Hasselt is ideaal omdat je in no-time Nationaal Park Weerribben-Wieden bereikt per fiets of auto.

Tijdens een nachtje weg in Hasselt is er ook genoeg te doen. Er zijn maar liefst 70 rijksmonumenten, waaronder de Sint Stephanuskerk, het oude raadhuis en de kalkbranderijen. Wil je alles uit je trip halen? Wandel dan met een ervaren gids langs de grachten en door de smalle straten. Hanzestad Hasselt heeft vele verhalen en hierdoor kom jij alles te weten over het verleden en heden tijdens je weekendje weg.

Paar dagen weg naar Deventer

De Walstraat
De Walstraat

De eigenzinnige evenementenstad Deventer biedt voor ieder wat wils. Het is perfect voor een weekendje weg vanwege het compacte historische centrum, met de IJssel en het grote Rijsterborgherpark om de hoek. Deventer staat bekend om het Dickens Festijn, de Boekenmarkt en Deventer Op Stelten. Dus aan originele uitjes geen gebrek in deze Hanzestad! Je kan er tevens een kerk beklimmen, de lokale Deventer Koek proeven en maar liefst negen musea bezoeken. Hanzestad Deventer is historisch maar verre van ouderwets. Hier komen twee werelden samen. Het kan dan ook perfect beschreven worden als een modern-monumentale stad. Perfect dus voor een bijzonder nachtje weg!

Torenstad Zutphen: origineel uitje

Historisch centrum
Historisch centrum

Nabij Deventer vind je de gezellige Hanzestad Zutphen. Het historische centrum van Zutphen staat garant voor een uniek winkelaanbod en tal van torens. Het wordt niet voor niets de Torenstad genoemd. Enkele tips voor jouw weekendje weg in Hanzestad Zutphen zijn onder meer het ontdekken van de stad per fiets of fluisterboot. Zo verken je de stad van een heel andere kant. In de authentieke panden van Zutphen zul je vele originele winkeltjes, giftshops en boetiekjes aantreffen. Dus je zal na je paar dagen weg altijd thuiskomen met een uniek souvenir. Vanuit Zutphen plan je de leukste uitjes naar de Veluwe, de IJssel of de Achterhoek. Vanwege de ligging van deze middeleeuwse Hanzestad ontdek je de diverse natuurrijke gebieden erg gemakkelijk.

Ga een weekendje weg naar Doesburg

Grote of Martinikerk
Grote of Martinikerk

Zuidelijk van Zutphen vind je dé Hanzestad voor levensgenieters: Doesburg. Het gezellige stadje Zutphen kun je ook makkelijk combineren met een bezoek aan Doesburg! Het voordeel van Doesburg is dat je tijdens een nachtje weg alsnog veel kan zien. Alles ligt op loopafstand van elkaar. De statige panden zorgen voor een prachtige uitstraling. Hanzestad Doesburg staat veelal bekend om zijn mosterd. Je vindt er een ambachtelijke fabriek met een eigen museum. Je hoeft maar een café of restaurant binnen te stappen, en je zal de Doesburgse mosterdsoep aantreffen op de menukaart. Het proeven hiervan mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens je weekendje weg naar deze Hanzestad.

Nog een tip is het bezoeken van het oudste café van Nederland: Stadsbierhuys de Waag. Hier worden al sinds 1478 de lekkerste biertjes getapt. Een bijzonder nachtje weg in Doesburg beleef je tijdens de Doesburgse Hanzefeesten. Zo zie je honderden mensen in middeleeuwse kledij, vechtende ridders en oude ambachten. De dag wordt afgesloten met een grote parade van alle figuranten. Dus Doesburg mag ook zeker niet ontbreken in jouw planning!