Verrassende routes

Fietstips per Hanzestad

  • Leestijd 5 minuten
  • 9439 x bekeken

De Hanzevallei heeft hoge rivierdijken met imponerende vergezichten. Af en toe gaan de routes iets dieper de vallei in door bosrijke natuurgebieden en langs statige havezaten. En natuurlijk gloort aan het einde van het pad altijd weer een Hanzestad waar je terecht kunt voor een heerlijk hapje eten. In dit artikel vind je een overzicht van fietstips in de negen Hanzesteden.

Deventer

Deventer: Hanzestad aan de IJssel. Een stad aan een rivier heeft iets levendigs, iets frivools, en meestal ook iets bourgondisch: het leven is er goed! Smeer de ketting van de fiets, controleer de remmen en kijk ook nog even of de voor- en achterlamp het doen. Als je eenmaal begint met fietsen in en rond Deventer, wil je niet meer stoppen. Geen probleem, want er zijn genoeg fietsroutes in en rondom deze Hanzestad. Welke zijn dat?

Stap op in Deventer

Doesburg

Duizenden jaren geleden een nederzetting op de rivierduinen, sinds de Middeleeuwen een Hanzestad en garnizoenstad en tegenwoordig vooral bekend als mosterd- en cultuurstad. Doesburg ligt aan de rand van de Veluwezoom en wordt ook wel de Poort van de Achterhoek genoemd. Het is dan ook niet vreemd dat dit een perfect startpunt is om met de fiets de omgeving te verkennen.

Ontdek drie fietsroutes in en om Doesburg

Elburg

Binnen de muren van de vestingstad Elburg lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Je fietst via de middeleeuwse stadspoort zo de charmante Hanzestad in. Verdwalen is haast onmogelijk: het stratenplan is rechttoe-rechtaan in deze voormalige vissersstad. Elburg is niet alleen gezellig en rijk aan cultuur, maar ook een uitstekende uitvalsbasis voor een mooie fietsroute op de Veluwe. Of je nu een fietsroute plant, op de bonnefooi gaat of knooppunten volgt; mooi wordt het zeker! Voor deze fietstochten wil je maar wat graag op de fiets springen.

Fietsen in en om Elburg

Harderwijk

Een stad met een strand, waar vind je dat in het binnenland van Nederland? In Harderwijk dus. En nog op loopafstand ook: binnen twee minuten ben je van de historische binnenstad op het stadsstrand aan het Wolderwijd. Waar ooit vissersboten vanuit de Zuiderzee aan de kade aanlegden, kun je nu lekker uitwaaien op een zandstrand. Harderwijk staat bekend om de vele terrassen en restaurants, als 'foodie' ben je hier op de juiste plek. Bovendien ligt de Hanzestad midden op de Veluwe. Wat zijn de leukste fietstochten in en rondom Harderwijk?

Deze routes vind je in Harderwijk

skyline Deventer
skyline Deventer

Hasselt

Ten noorden van Zwolle, aan het Zwarte Water, ligt Hasselt, Hanze bedevaartsoord. Een karaktervolle stad met sfeervolle geveltjes, grachten en verborgen plekken. Geniet van de vergezichten, steek het water over met een pontje en fiets dwars door prachtige natuurgebieden. Fietsen in en rondom Hasselt is een feest voor al je zintuigen.

Drie routes in en om Hasselt

Hattem

Tussen de noordrand van de Veluwe en de IJssel ligt het pittoreske Hattem. De Hanzestad is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstschilders. Niet zo verwonderlijk: de stad is niet alleen ‘fotogeniek’, het ligt ook nog eens in een fraaie omgeving met bos en water op steenworp afstand. Brede rivieren en oneindig laagland wisselen zich af met pittoreske dorpen en het bosgebied van de Veluwe. Dit zijn de fietstochten die je niet mag missen in en rondom deze Hanzestad, die zelf ook zeker een bezoek waard is.

De mooiste fietsroutes in en rond Hattem

Kampen

Al sinds de dertiende eeuw bruist het in Kampen. Vissers, ambachtslui en kooplieden zorgden vroeger voor bedrijvigheid in de nautische stad aan de oevers van de IJssel. Die levendige sfeer proef je nog steeds in deze middeleeuwse Hanzestad. Stap en fiets langs de uiterwaarden van de IJssel, over het Kampereiland of door de polder. Deze tips en fietsroutes zijn geschikt voor een fietsdag in Kampen.

Fietsen in Kampen

Zutphen

In de Middeleeuwen stond Zutphen al bekend als een eigenzinnige Hanzestad. Nog steeds ben je in deze stad aan het goede adres als het om originaliteit gaat. In het historische centrum vind je naast vele torens een bijzonder en uniek winkelaanbod. De Hanzestad ligt tussen de Veluwe en de Achterhoek: een perfecte uitvalsbasis voor fietstochten door de groene omgeving. Maar vergeet ook de uiterwaarden van de IJssel niet. Deze fietsroutes zijn een genot voor fietsliefhebbers!

Ontdek Zutphen en omgeving met deze routes

Zwolle

Zwolle is een Hanzestad en een studentenstad. En dat merk je: de dynamiek spat van deze historische én hippe stad aan de IJssel af. Het bruisende centrum kenmerkt zich door inspirerende boetieks, lekkere koffietentjes, boeiende musea, voortreffelijke restaurants en nog veel meer. Fietsen in Zwolle is dan ook allesbehalve saai. Je neemt een van de leukste pontjes van Nederland, kronkelt langs de IJssel en geniet van de schaduw in het bos.

Dit zijn de mooiste fietsroutes in en rondom Zwolle

Knooppunten

Stippel je liever je eigen route uit? Dat kan natuurlijk ook. Dankzij het knooppuntensysteem kan je in en om iedere Hanzestad je eigen weg kiezen.

Voor routes in Overijssel (Deventer, Hasselt, Kampen, Zwolle) kan je op deze routeplanner terecht.

Voor routes in Gelderland (Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hattem, Zutphen) vind je hier meer informatie.