Verrassende routes

De mooiste fietsroutes in en rondom Zutphen

  • Leestijd 3 minuten
  • 14339 x bekeken

Tussen de Veluwe en de Achterhoek ligt Zutphen: een perfecte uitvalsbasis voor fietstochten door de groene omgeving. Maar vergeet ook de uiterwaarden van de IJssel niet. Deze fietsroutes zijn een genot voor fietsliefhebbers!

Rondje Bronkhorst-Zutphen

Breng een bezoek aan het kleinste stadje van Nederland: Bronkhorst. Deze fietsroute brengt je langs de uiterwaarden van de IJssel, maar gaat ook door bosgebied. Onderweg kom je langs kasteel Nijenbeek, dat tegenwoordig een ruïne is aan de oever. Bierliefhebbers opgelet: even buiten Bronkhorst vind je de Bronckhorster Brewing Company. Proost!

Het enige wat je nodig hebt voor deze route zijn knooppunten (en een fiets :-)). Heb je zin in een korte boottocht? Neem dan bij knooppunt 24 het pontje. Je eindigt in de oude Hanzestad Zutphen.

Kinderfietsroute in de sporen van Berend

Deze fietsroute is speciaal voor kinderen en combineert gezelligheid met geschiedenis. Spring op de fiets en cross door landgoed Hackfort, ten zuiden van Zutphen. Berend van Hackfort, die in de Middeleeuwen in Vorden woonde, neemt je mee naar zijn leven als kind in de riddertijd en er zijn opdrachten als zwaardvechten, middeleeuwse verkleedpartijtjes en kinderen kunnen een wapenschild maken. De fietsroute is 3 kilometer lang.

Fietsen van Zutphen naar Arnhem

Berkelpoort
Berkelpoort

Via de IJssel ga je langzaam richting de Veluwe. Onderweg kom je langs het Bronkhorst, waar de tijd heeft stilgestaan. Tip: waag je aan de klim naar De Posbank, een hoog punt vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Wat je dan ziet? Dat mag je zelf ervaren! De rit eindigt in Arnhem waar je een hapje kunt eten. Deze rit volg je via het knooppuntennetwerk.

Hanzerondje Zutphen - Doesburg

Tijdens deze (meerdaagse) fietstocht kun je heerlijk verblijven in een van deze Hanzesteden, terwijl gotische gevels, historische pakhuizen en oude kades de rijke geschiedenis doen herleven. Deze prachtige route voert - evenwijdig aan de IJssel - langs nederzettingen als Brummen en één van de oudste stadjes van Nederland: Bronkhorst, eveneens rijksbeschermd. In het boekje 'Zes Hanzefietsrondjes' is de hele route uitgestippeld. Deze is te verkrijgen bij de VVV.

Hanzerondjes Zutphen - Deventer

Deventer
Deventer

Via voornamelijk vrij liggende fietspaden en slingerende dijkjes fiets je met deze route langs één van de mooiste rivieren van Nederland: de IJssel. Een rivier die honderden jaren geleden rijkdom en voorspoed bracht dankzij haar verbinding met de open zee en het Duitse achterland. In het boekje 'Zes Hanzefietsrondjes' is de hele route uitgestippeld. Deze is te verkrijgen bij de VVV.

LF3 Hanzeroute

De zeven verrassende Hanzesteden langs de IJssel worden verbonden door prachtige lange fietsroutes zoals de Hanzeroute. Fietsen langs de IJssel, één van de mooiste rivieren van Nederland, over slingerende dijkjes en vrij liggende fietspaden.

Vanaf Zutphen kun je ook naar Doesburg of Deventer fietsen. Je kunt de IJssel volgen, of fietsen met knooppunten. Deze twee Hanzesteden verdienen ook een bezoek en hebben prachtige culturele bezienswaardigheden. Zo mag je in Doesburg het Mosterdmuseum niet missen en is in Deventer de boekenmarkt, die altijd in augustus plaatsvindt, een aanrader.