Culinair

Hanzekookboek: ouderwetsch lekkere kost

  • Leestijd 3 minuten
  • 6967 x bekeken

Lekker eten is van alle tijden. Ook Janny van der Heijden en André van Duijn hebben in hun TV-programma "Denkend aan Holland" dit mooie boek er even bij gepakt! Ook in de Hanzesteden langs de IJssel en de toenmalige Zuiderzee wisten ze in de Middeleeuwen hun potje wel te koken. Het Hanzekookboek staat vol recepten gebaseerd op originele middeleeuwse gerechten uit deze steden. Het zijn streekgerechten avant la lettre. Ouderwetsch lekkere kost dus. We geven je op onze site graag drie recepten cadeau!

Culinair geschiedenisboek

Het Hanzekookboek draagt als ondertitel 'In de pan van de Middeleeuwen'. Het is meer dan een kookboek: het is ook een culinair geschiedenisboek. Je leest hoe er in de Middeleeuwen werd gegeten en gekookt.

En natuurlijk ook wát men in die tijd at. Dat was vooral wat het water en het land opbracht: vis uit de IJssel en de Zuiderzee, vlees en kip van de eigen veestapel en groente van het seizoen uit eigen hof. En met die eenvoudige ingrediënten kan je ook nu nog heerlijke potjes koken, getuige de lekkere recepten in het Hanzekookboek.

Van Swolse runderstoof tot Hasselter juffers

De Hanzestad Deventer draagt in carnavalstijd de naam Stokvissengat. Een overblijfsel uit de tijd dat de ‘Bergenvaarders’ uit Deventer stokvis uit Noorwegen haalden. Deventer is ook wereldberoemd om zijn koek, waarvan het recept uit de Hanzetijd dateert.

In de Hanzestad Doesburg werd al in 1457 mosterd gemaakt. Hanzestad Elburg was in de Middeleeuwen een vissersplaats aan de Zuiderzee waar vooral veel op paling werd gevist. Zo hebben alle negen Hanzesteden die in het boek vermeld worden, een culinaire specialiteit. Van de Swolse runderstoof tot de Hasselter juffers. Van Zutphense rozijnenmik tot Hattemse krakelingen. En van Kamper steur tot Harderwijkse hutspot. De recepten zijn vertaald naar deze tijd, zodat je ook nu nog de Middeleeuwen kunt proeven.

Recept Deventer Koek
Recept Deventer Koek

Recept Deventer Koek

Uiteraard geven we je niet het originele recept, want dat is strikt geheim! Hieronder staat een recept voor peperkoek zoals die in de middeleeuwen in Hanzestad Deventer gemaakt zou kunnen zijn: met roggemeel, honing, specerijen en zuidvruchten. Het kost wat tijd, want het deeg moet een dag rusten! Download het recept via onderstaande link.

Je krijgt 3 recepten cadeau!

Feest in Kampen

In de vijf eeuwen dat het Hanzeverbond bestond, zo tussen de twaalfde en zeventiende eeuw, vonden er regelmatig Internationale Hanzedagen plaats. De laatste bijeenkomst was in 1669. Een paar jaar geleden is deze traditie opnieuw opgepakt.

Ieder jaar komen de deelnemende Hanzesteden – 183 uit zestien landen - bij elkaar. In 2017 was Kampen gastheer. Het Hanzekookboek is ter ere van dit feest verschenen. In het kookboek staan gerechten uit de negen Nederlandse Hanzesteden – Kampen, Zwolle, Hattem, Hasselt, Doesburg, Zutphen, Deventer, Harderwijk en Elburg - die deelnemen aan de Hanzedagen.