Tussen de noordrand van de Veluwe en de IJssel ligt het pittoreske Hattem. De Hanzestad is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstschilders. Niet zo verwonderlijk: de stad is niet alleen ‘fotogeniek’, het ligt ook nog eens in een fraaie omgeving met bos en water op steenworp afstand.

Schilderachtige Hanzestad

Hollandse luchten

De ligging aan de IJssel zorgt ervoor dat Hattem vrij uitzicht heeft op de beroemde Hollandse luchten. Vele kunstschilders vonden (en vinden) hierin inspiratie. Jan Voerman was een van hen. Hij schilderde graag de wolken boven de IJssel en zijn woonplaats Hattem. Zijn schilderijen zijn te zien in het Voerman Museum Hattem. In het museum is ook werk van zijn zoon te zien. Voerman junior maakte furore met aquarellen in Verkadealbums.

Handels- en vestingstad

Als Hanzestad floreerde Hattem in de Middeleeuwen. Dat is nog te zien aan de fraaie koopmanshuizen die in de oude binnenstad staan. Het was in die tijd belangrijk je handel en jezelf goed te beschermen. Daar zorgden hoge muren, een stadsgracht en bewaakte poorten voor. Dat Hattem vroeger een echte vestingstad was, is nog op veel locaties te zien. Delen van de oorspronkelijke stadsmuur zijn bewaard gebleven, net als de veertiende-eeuwse Dijkpoort.

Choco-shoppen

Verwacht geen grote winkelketens in deze kleine stad, wel allerlei unieke winkeltjes en bijzondere restaurants. Eens per twee jaar is Hattem het toneel van een chocoladefestival. Op de andere dagen kun je terecht bij bonbonatelier A3, aan de voet van de Dijkpoort.