Type
Fietsen
Afstand
30,0 km
Duur
2:00

Langs de route vind je de Nederrijnse brouwerij, idyllische boerderijcafés, biertuinen en restaurants én je steekt zowel via een brug als met de veerboot de rivier over!

Startpunt

De route start in Wesel en is een deellus van de internationale Hanzesteden Fietsroute. De route is te volgen via GPX en het reguliere Fietsroutenetwerk.

Knooppunten: 32 – 33 – 35 – 36 – 37 – 59 – 62 – 61 – 60 - 65 – 31 - 32

 • Hanzelint Wesel

  Relatie Wesel & Hanze

  Het Hanzelint loopt door de voetgangerszone van Wesel. Op de antracietkleurige stenen band staan de namen van de 185 steden die tot het Hanzeverbond van de moderne tijd of het Westfaalse Hanzeverbond behoren. De steden werden gerangschikt volgens hun geografische ligging van oost naar west.

 • Willibrordi-Dom

  Interieur met 38 altaren

  De imposante kerk werd in haar huidige vorm gebouwd tussen 1501 en 1540 als een laatgotische basiliek met vijf schepen. Het werd aanzienlijk verwoest door de geallieerde bombardementen in 1945. De wederopbouw begon in 1947 in opdracht van de kerkgemeenschap door de Dombauverein.

 • Voorgevel historisch stadhuis

  Reconstructie

  Het in het midden van de 15e eeuw gebouwde stadhuis aan de Großer Markt geldt door zijn gevel als symbool van de welvarende Hanzestad Wesel. Het gebouw werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. Het burgerinitiatief Historisches Rathaus Wesel e.V. heeft de gevel met giften gereconstrueerd.

 • Luisterverhaal Wesel

  Het jaar 1522 - Wesel

  Langs de Hanzesteden Fietsroute zijn 30 luisterverhalen gerealiseerd. Luister hier naar één van de verhalen van Ties Wessels, speelman en sprookspreker.

 • Uitzichtpunt brugpijler

  Spoorbrug

  De nog bewaard gebleven brugpijler van de in de Tweede Wereldoorlog verwoeste spoorbrug is een geliefd uitkijkpunt. Van hieruit kunt u genieten van het uitzicht op de Rijn, de belangrijkste verkeersader voor het goederenvervoer in de Hanzetijd, en zijn waterweiden.

 • LVR-Niederrheinmuseum

  Geschiedenis

  Het LVR-Niederrheinmuseum Wesel behandelt de geschiedenis van de Neder-Rijn in de context van Europa en zijn nauwe banden met Nederland. De huidige permanente tentoonstelling over de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd gaat in op de belangrijke positie van Wesel in het netwerk van het Hanzeverbond.

 • Citadel

  Vijfhoekige stervorm

  De architectonische opzet van de Citadel gaat terug op Sébastien Le Prestre de Vauban. Tussen 1919 en 1920 heeft de door de Geallieerden bevolen demilitarisatie de vestingwerken van de Citadel vernietigd. Sommige gebouwen overleefden deze verwoesting.