Kunst & Cultuur

Hanzejaar thema: Cultuur & Meer in de Hanze

 • Leestijd 3 minuten
 • 6843 x bekeken

Het Hanzejaar 2023 zit VOL met educatieve, culturele én economische events. Bij het thema Cultuur & Meer in de Hanze passen de tentoonstellingen, mooie festivals en nog veel meer. Laat je verrassen door de events die hieronder staan.

 1. Schütz en de Hanze

  De glanzende nieuwe muziek uit Venetië waaide over naar Hamburg, de Hanze-metropool van het Noorden. Het fameuze Hanze Projectkoor laat deze spannende ontwikkeling horen met dubbelkorige werken in de monumentale Bergkerk.

 2. Panorama Hanze

  In de experience Panorama Hanze maak je een reis door de tijd en zie je Zwolle door de ogen van de bewoners van toen. Hét startpunt om deze mooie stad verder te gaan ontdekken.

 3. Kleur de Hanze In!

  Kleur tot en met 3 december jouw kleurplaat in voor Kleur de Hanze. Tijdens de (bijna) laatste 9 dagen van het jaar worden de mooiste kleurplaten geprojecteerd op iconische Hanzepanden in de negen Hanzesteden!

 4. De Hertog en de Hanze

  Vanaf 3 juni tot en met 31 december ontdek je hoe het Zutphen van vandaag de dag tot stand is gekomen door de Hanze in verschillende tentoonstellingen in de stad.

 5. Kristina Norman - Hanze Connecties

  In Hanze connecties verkent kunstenaar en onderzoeker Kristina Norman (1979, Tallinn, Estland) samen met historica en curator Linda Kaljundi de West- en Oost-Europese perspectieven op de Hanze.

 6. Tentoonstelling Stedelijk Museum: "Hanze Steenrijk. Een Tijdreis met modellen van LEGO® Stenen"

  Stedelijk Museum Kampen presenteert het verhaal van de Hanzetijd in honderdduizenden LEGO®-steentjes. De tentoonstelling is ontwikkeld door het Europese Hanzemuseum in Lübeck en komt in het kader van het Hanzejaar nu voor één keer naar Nederland.

 7. Geert Groote en de Kloof

  De bekende Deventenaar Geert Groote leefde in de tijd van de Hanze. Hij kwam, met zijn beweging ‘De Moderne Devotie’, op voor de mensen die niet meeprofiteerden van de welvaart die de Hanze bracht. In deze expositie vertellen we over de kloven in de samenleving die er in de Hanzetijd bestonden.

 8. Hanze Expositie: Van Ridder Zweder tot Hanzekoopman

  Zoek je een verdieping van de Hanze? De verhalen in ANNO gaan over een verschillende Zwolse personages uit de Hanzetijd van Ridder Zweder tot Hanzekoopman. Reis terug in de tijd, stap in hun voetsporen en maak kennis met de Hanze door hun ogen.

 9. Anningahof, voldoende ruimte voor fantasieën en verhalen

  Kunstliefhebbers die Zwolle bezoeken in het kader van het Hanzejaar mogen de Anningahof absoluut niet missen. Dit prachtige beeldenpark, dat sinds 2005 de officiële status heeft van landgoed in het kader van de Natuurschoonwet, is het levenswerk van Hib Anninga.

 10. Kleur de Hanze In!

  Kleur tot en met 3 december jouw kleurplaat in voor Kleur de Hanze. Tijdens de (bijna) laatste 9 dagen van het jaar worden de mooiste kleurplaten geprojecteerd op iconische Hanzepanden in de negen Hanzesteden!

 11. Hanze Experience Deventer

  Hanze Experience Deventer

  Dompel jezelf tot en met 30 december 2023 onder in een sensationele belevenis rondom de Hanze! In de Oude Mariakerk ervaar je een gratis multimediaal spektakel over de middeleeuwen in Deventer.

 12. Hanzestad Deventer: handelen in Europa

  Tot en met 14 januari 2024 organiseert Museum De Waag een tentoonstelling die de rol van Deventer als internationale handelsstad in de middeleeuwen belicht. Via opmerkelijke verhalen en boeiende bodemvondsten ontdek je meer over de werking van langeafstandshandel in de Hanzetijd.

 13. Excursie Hanzesteden & Hanzelezing

  Zes steden met een gemeenschappelijk verleden en toch een eigen, uniek karakter. Bezoek de Hanzesteden Kampen, Harderwijk, Elburg, Zwolle, Deventer en Zutphen tijdens een van de excursies van Kampen en Beyond.

 14. Hanze Heiligen: Ikonenmuseum Kampen

  In het Ikonenmuseum is de expositie Hanze Heiligen te zien vanaf 1 april tot en met 30 december. Hanzesteden hadden elk hun eigen beschermheilige en elk ambacht hun patroonheilige. In de expositie wordt een aantal van deze heiligen uitgelicht, omdat ze de beschermheiligen zijn van Hanzesteden als Kampen, Zwolle, Hasselt en Deventer.

 15. Alles van het Hanzejaar 2023

  Natuurlijk is het ook goed om álle events van het Hanzejaar 2023 door te spitten. Er zit voor een ieder wat bij. Voor jong en oud, voor iemand die zich helemaal wil verdiepen in de Hanze of juist het verhaal van NU wil ontdekken.