Trotse bewoners

De Hanzestad van Sanne

  • Leestijd 4 minuten
  • 2136 x bekeken

In de bruisende Hanzestad Zwolle woont Sanne Beute, 21 jaar en student. Ze woont in Zwolle op kamers sinds juni 2020, maar de stad was voor haar niet nieuw. ‘Ik ken Zwolle al zo lang als ik mij kan herinneren, maar elke dag geniet ik nog evenveel of meer als ik rondloop’. Wat maakt Sanne trots op haar stad? Waar geniet ze van? Ontdek de Hanzestad door de ogen van Sanne.

Sanne vertelde dat ze haar opleiding volgt in Deventer, maar toch geen moment heeft getwijfeld om te gaan wonen in Zwolle. ‘Ik ken Zwolle dus al heel lang, mijn ouders gingen toen ik 2 was naar Hasselt verhuizen en ik heb sinds de middelbare altijd in Zwolle op school gezeten’. De stad was niet nieuw voor haar, maar toch wilde ze heel graag in Zwolle wonen. Sanne gaf aan dat de keuze voor de stad om op kamers te wonen dan ook snel was gemaakt: 'Zwolle is mijn thuis'.

‘Ik geniet van de stad… ik was laatst een rondje gaan wandelen ondanks dat het regende, en als ik dan al die lampjes zie hangen die de stad verlichten en de mensen toch de stad in gaan met minder weer.. ja dat is toch genieten?!’ Daarnaast geniet ze ook enorm van het zien van de Peperbus. ‘Ik betrap mezelf er soms op hoe vaak ik, als ik de Peperbus zie, tegen mensen zeg hoe mooi die is haha’. Zwolle is volgens Sanne dé perfecte stad voor haar, niet te groot maar ook zeker niet te klein. Heerlijke grachten waar je in de zomer heerlijk kan varen en in februari zich leende als een prachtige schaatsbaan: ‘ik heb in februari het water zo goed in de gaten gehouden, ik woon aan de gracht.. en de kans werd steeds groter dat we er op konden schaatsen. Toen ik opeens mensen het zag proberen, heb ik gelijk mijn schaatsen gepakt om dat ijs op te gaan.. ik was zo blij als een kind!’ 'Oh en trouwens, ik fiets dus heel vaak langs de Sassenpoort en ik blijf dat zo'n enorm mooi historisch gebouw vinden!'

De Sassenpoort
De Sassenpoort

Wat Sanne dan echt trots maakt op haar stad, hoefde ze niet lang over na te denken. ‘Ik ben gewoon zo trots om te zeggen dat ik in Zwolle woon en dat ik mag zeggen dat het ook mijn stad is’. Het heeft echt alle facetten die je maar nodig hebt, volgens haar. Ze gaf aan dat als je in de stad bent, heb je echt het stadsgevoel, het bruist, is gezellig, je hebt de grote winkelketens, maar ook hele toffe conceptstores en unieke winkeltjes. Daarnaast heb je ook echt het groen in en rondom de stad, zoals bijvoorbeeld het Engelse Werk welke ook nog gelegen is aan de IJssel. ‘Je kan hier echt genieten van heerlijke zomerse avonden en prachtige zonsondergangen met uitzicht op de rivier de IJssel’.

We vroegen haar ook nog om de ultieme tip te geven voor de zomer en de winter. ‘Oh dat is lastig, 1 tip is te weinig haha… In zowel de zomer als winter is een wandeling langs de Thorbeckegracht in het zonnetje perfect! Die oude panden aan de gracht, maar ook de nieuwe panden die wel een oude look hebben in een modern jasje.. zo tof. En dan nog die veelte leuke bruggetjes, het water, de lampjes in de avond, echt de moeite waard!’ Als laatste gaf Sanne nog 1 laatste ultieme tip: ‘Huur op een warme zonnige dag een bootje of kom met je eigen boot en vaar door de grachten. Als afsluiter moet je echt langs Salute gaan, echt het meest verrukkelijkste schepijs ever!’