Trotse bewoners

De Hanzestad van Marloes

  • Leestijd 5 minuten
  • 2002 x bekeken

In het prachtige Hanzestadje Zutphen woont Marloes Kroeskop. Van oorsprong komt ze uit Twente, maar voor de liefde is ze 14 jaar geleden naar Zutphen verhuist. Ze woont hier samen met haar man Johannes en drie kinderen, Florent (17), Silvijn (10) en Liselotte (8). Ze geniet van haar stad en het is overduidelijk dat Marloes erg trots is op Zutphen. ‘Ik vind het één van de mooiste stadjes van Nederland. Hoe Zutphen eruitziet en hoe gezellig het hier is, met ontzettend mooie geveltjes en bijzondere architectuur’, vertelt ze. Benieuwd naar de Hanzestad van onze trotse bewoner Marloes? Lees dan snel verder.

‘Ik vind Zutphen een hele gezellige stad, heel karakteristiek.. met al die mooie geveltjes en gezellige nauwe straatjes. Zutphen heeft veel verborgen plekjes’, vertelt Marloes. We zaten in het Genietcafé aan het Oude Bornhof (redactie: 'helaas nu gesloten'), dit hofje is voor Marloes één van haar favoriete plekjes. ‘Ik vind het zo idyllisch. Je vindt er de rust in een stad en als je de poort uitloopt kom je weer in het stadse leven terecht’. Naast het Oude Bornhof zijn er nog veel meer hofjes te vinden in de binnenstad, o.a. de Agnietenhof, het Luthershofje enz. ‘Wat ik ook heel mooi vind aan Zutphen zijn de torens. Zutphen wordt niet voor niets Torenstad genoemd’. Wanneer je vanaf de Hoven (andere kant van de IJssel) aan komt rijden, zie je Zutphen zo mooi liggen. De IJsselkade, die bestaat uit één grote rij witte panden met op de achtergrond de vele torens die de stad rijk is’. Volgens Marloes echt typisch Zutphen.

Marloes is stylist en ze houdt van een bewuste levensstijl. ‘Wat ik daarom ook heel fijn vind aan Zutphen.. het heeft een scala aan natuurvoedingswinkels. Dit vind ik heel prettig want ik eet graag biologisch als de mogelijkheid er is’. Verantwoord leven is volgens Marloes niet heel moeilijk in Zutphen, omdat de stad veel faciliteiten heeft waardoor dit mogelijk wordt gemaakt. Ook hebben ze in de Hanzestad twee vrije scholen en daar is Marloes erg van gecharmeerd. ‘Mijn kinderen zitten op een vrije school. De vrijescholen en de sfeer van de stad maakt denk ik, dat er veel mensen vanuit de Randstad naar Zutphen komen. Verder heeft Zutphen een gemêleerd publiek, wat de stad heel gezellig maakt en een eigen gezicht geeft.

Mooie - en geniet plekjes in Zutphen? Dat was voor Marloes wel een lastige vraag, want ze heeft er zoveel. Zoals eerder gezegd is het Oude Bornhof wel echt een persoonlijke favoriet, maar ook is Marloes helemaal weg van de toren van de Walburgiskerk. ‘Daar kijken wij vanuit onze woonkamer op uit, dus we zeggen ook vaak gekscherend dat dat ‘onze toren’ is. Volgens Marloes een hele imposante kerk voor dit relatief kleine stadje, hij maakt beslist indruk. In de kerk heb je ook de Librije, een oude bibliotheek. ‘Op zaterdag om 17.45 mag je komen om zelf de klokken te luiden, echt super leuk om een keer te doen!’ Wat Marloes betreft dus zeker een aanrader om eens naar toe te gaan als je in Zutphen bent. Eén van de mooiste straten in Zutphen is voor Marloes de Lange Hofstraat. ‘Daar heb je hele mooie winkels, prachtige architectuur en de straat komt uit op de markt met al haar gezellige restaurantjes en cafeetjes’, vertelt ze. Als je vanuit daar terugloopt richting de Walburgiskerk, dan kom je uiteindelijk uit bij de Martinetsingel (waar de Rechtbank zit). Daar tegenover heb je mooi zicht op een deel van de oude stadsmuur met op de voorgrond ‘de Bleek’. ‘Ook dat is weer zo’n plek met een prachtig uitzicht, waar je allemaal tuinen hebt met fruitboomgaarden. Oh en de Drogenapstoren is ook heel mooi… ach de torens van Zutphen zijn eigenlijk allemaal prachtig, lacht Marloes!’

Het antwoord van Marloes op de vraag ‘wat maakt jou echt trots op je stad?’ Was voor deze trotse bewoner niet lastig om over na te denken: ‘Ik vind het een van de mooiste stadjes van Nederland. Hoe Zutphen eruitziet en hoe gezellig het hier is, met ontzettend mooie geveltjes en bijzondere architectuur.’ Doordat Marloes dicht bij het centrum woont, loopt ze dagelijks wel even de stad in. ‘Ik verbaas me er telkens weer over, dat ondanks dat ik heel veel let op de gevels, ik toch elke keer weer opnieuw van alles ontdek wat me nog niet eerder was opgevallen. Er is zoveel moois te zien en zo gedetailleerd, daar kan ik oprecht van genieten.’ Marloes vertelt dat er ook heel veel groen is in de stad en ze vertelt over de IJssel: ‘Oh en de IJssel.. dat vind ik zo speciaal om aan een rivier te wonen. Dat vind ik heerlijk en wij zijn daar ook heel veel te vinden.’ Marloes vertelt dat je er in de herfst en winter mooi kan wandelen en in de zomer fijn kan picknicken en pootje baden.

Als je aan zo’n trotse bewoner als Marloes vraagt om een paar tips, dan is dat geen probleem.

  • ‘Wat ik heel fijn vind is dat wij hier in Zutphen een echte biologische bakkerij (De Driekant) hebben en die zit op maar liefst twee locaties. Ik weet nog dat ik daar voor de allereerste keer kwam en dat ik het gelijk zo’n enorm leuk en tentje vond!’ Inmiddels is het ook de vaste bakker geworden voor Marloes. Naast dat je er je brood en taart kan kopen, kun je er ook heerlijk lunchen.
  • Bloem op de taart is ook echt een tentje dat je niet mag missen, ontzettend lekkere taartjes en je kan er super leuk koffie drinken. Het is exclusiever en aparter dan de standaard patisserie’.
  • ‘In de zomer kan je ook heerlijk zitten bij By Chiel. Dan zit je in een tuin in de binnenstad en daar hebben ze dan allemaal picknick tafels staan, heel knus.’